Totalentreprisene brer om seg

Både innen bygg og anlegg ser vi at kontraktene blir større og mer omfattende. Det innebærer blant annet at bruken av totalentrepriser øker i omfang. 

Det finnes flere ulike kontraktsformer å velge blant, og man må naturligvis tilpasse modellen etter hvert enkelt prosjekt. Mange av de større utbyggerne har fått på plass gode erfaringer rundt hva som fungerer best til ulike typer jobber. Det vi nå ser er at prosjektene blir både større, mer omfattende og involverer i større grad enn tidligere samspillsprosesser i ulike faser. Dette gjelder i stor grad også de statlige byggherrene. Som en del av denne utviklingen blir totalentrepriseandelen stadig mer utbredt. Et godt eksempel på dette er hvordan Statsbygg over noe tid har lagt opp sin byggherrestrategi.

En oversikt fra den statlige storutbyggeren viser at hele 88 prosent av oppdragene over ti millioner kroner i fjor ble gjennomført som totalentrepriser. Dette er en kraftig oppgang fra året før, hvor 59 prosent ble gjennomført i en totalentreprisemodell. Sannsynligvis vil dette tallet holde stand også fremover. Med stadig mer kompliserte prosjektgjennomføringer vil totalentrepriser ofte være å foretrekke. Den samme oversikten fra Statsbygg viser også at man også tar mer i bruk ulike samspillsmodeller. I 19 prosent av Statsbyggs prosjekter som ble utført som totalentrepriser i 2015 benyttet man seg av en samspillsmodell.

Andre, både statlige og private, byggherrer vil sannsynligvis kunne vise til lignede utviklingstall. I Staten vegvesen, hvor utførelsesentrepriser i stor grad har dominert, ser vi også at de bruker flere totalentrepriser, men andelen ligger fortsatt langt lavere her. Med stadig flere gigantkontrakter, og med den uttalte strategien fra Nye Veier AS, vil vi se helt sikkert se en ytterligere dreining i kontraktsformene også her.

Dessverre oppstår ofte konflikter som en del av prosjektgjennomføringen i byggenæringen. Hvilken type gjennomføringsmodell som blir valgt vil ofte kunne få innvirkning på om det kan oppstå konflikter, og på hvilke tidspunkter og måter uenigheter kan løses. I denne bildet vil ikke minst en samspillsmodell kunne utgjøre en stor forskjell. Derfor er det mange, inkludert byggenæringen selv, som har bedt om flere totalentrepriser og at utbyggingene gjennomføres i samspillsmodeller. Nå ser vi at dette begynner å få effekt. Valg av entreprisemodell i seg selv vil ikke avgjøre om man får en god gjennomføring, uten konflikter, men det vil kunne spille en rolle. Erfaringer viser at man utvilsomt vil kunne unngå mange ulike konflikter om man benytter seg av samspillsmodeller. Men det er selvsagt uansett opp til hvordan man forholder seg til kontraktspartneren som avgjør hvordan gjennomføringen vil bli. Her er det nok fortsatt mange som har et forbedringspotensial.