Utbyggingsavtaler og annen gjennomføring av plan

StedStavanger, Norge
ArrangørByggesak Norge
Fra15.06.2016
Til15.06.2016
TidspunktOnsdag kl 9.00 - 16.00

Kurset vil gi en innføring i enkelte problemstillinger en utbygger har i planleggingen, med særlig vekt på de elementene som gjelder effektivitet i planprosessen, og gjennomføringen av planene. Rekkefølgebestemmelser har særlig betydning, i tillegg til andre reguleringsbestemmelser.

Gjennomføring av plan kan skje på mange måter (i tillegg til selve byggesaken). Her vil kurset gi innføring i reglene om utbyggingsavtaler som skal gjennomgås, både deres grunnlag i plan, hvordan de skal inngås, forholdet til avtalefriheten, og innholdet av avtalene, f. eks. kravet forholdsmessighet i avtalevilkårene. Nyere utvikling har skapt behov for nye modeller som ikke omfattes av regelverket, som områdemodeller (felles avtaler for flere utbyggere), refusjon av merverdiavgift mv.

I tillegg vil andre måter å gjennomføre plan bli omtalt, først og fremst finansiering av infrastruktur gjennom reglene om refusjon. Temaer som gjelder tomta og tomteerverv vil også bli omtalt, først og fremst ekspropriasjon, som brukes aktivt enkelte steder og i enkelte saker, og lite andre steder. Muligheter for urbant jordskifte vil også bli omtalt.

Det vil bli lagt opp til utveksling av erfaring, gjennomgang av problemstillinger som kommer opp under kurset, og synspunkter på hvordan regelverket fungerer i praksis.

Tema som vil bli drøftet i løpet av kurset:

– Hovedtema: Hvordan skal man sikre at planer gjennomføres?

– Temaet holdes atskilt fra selve byggesaken

– Grunnlaget er reguleringsplanen

– Planer tar lang tid

– Planer kan bli uaktuelle før de gjennomføres

– Eiendomsverv, bl.a. ekspropriasjon

– Utbyggingsavtaler

– Refusjon for utgifter til vei, vann og avløp

– Andre gjennomføringsmuligheter

– Hvordan fungerer reglene i praksis?

Foreleser: Cand.jur. Egil Stabell Rasmussen

Målgruppe:
Kurset tar i første rekke sikte på utbyggere og kommuner, men vil også være av interesse for andre foretak som er involvert i eiendomsutvikling.

Program og påmelding