Byggesøknaden – Nye regler, roller og ansvar

StedGardermoen, Norge
ArrangørByggesak Norge
Fra08.06.2016
Til08.06.2016
TidspunktOnsdag kl 9.00 - 16.00

Kurset vil ta for seg hva en byggesøknad skal inneholde, og hvilke oppgaver de forskjellige ansvarlige foretakene har. Ansvarsrettssystemet i plan- og bygningsloven vil bli gjennomgått, slik det har fungert siden «ansvarsrettsreformen» i 1997, med senere utfyllinger. 


De ansvarlige foretakenes kvalifikasjoner og ansvar vil bli gjennomgått, både ansvarlig søker, ansvarlig prosjekterende, ansvarlig utførende og ansvarlig kontrollerende. Byggherrens/tiltakshavers rolle og ansvar vil bli gjennomgått, og forholdet mellom byggherren og foretakene. 
Kommunens rolle og oppgaver vil bli omtalt, både saksbehandlingen, tilsyn, tilbaketrekking av ansvar, og ulovlighetsoppfølging. 
Det vil bli gitt innføring i reglene om uavhengig kontroll. I tillegg vil godkjenningskravene til foretak bli omtalt. 
Det ble innført endrede saksbehandlingsregler 1. juli i fjor, som først og fremst gjaldt forenklinger i søknadsplikten. I tillegg ble det gjort endringer i ansvarsreglene fra 1. januar 2016, først og fremst at ordningen med lokal godkjenning av foretak for ansvarsrett bortfaller. Endringene dette medfører i lov og forskrift vil bli gjennomgått, i tillegg til endringsforslag som har vært på høring og ventes iverksatt i løpet av året. I tillegg forventes flere andre endringsforslag fremover. 
Det vil bli lagt opp til erfaringsutveksling, gjennomgang av problemstillinger som kommer opp under kurset, og diskusjon om fordeler og svakheter ved systemet.

Tema som vil bli drøftet i løpet av kurset:
– Grunnlaget for ansvarsrettssystemet – reformen fra 1997 og videre utvikling
– Systemet slik det er i dag - i store trekk uforandret
– Oversikt over ansvarsrollene
– Kommunens rolle
– Tiltakshavers rolle
– Fordeler og svakheter
– Forenklinger av søknadsplikten, for eksempel unntak fra søknadsplikt for garasjer mv. og andre endringer i lov og forskrift som gjelder kommunens saksbehandling
– Opphør av lokal godkjenning - hva innebærer det?
– Uavhengig kontroll
– Kvalifikasjonskrav og sentral godkjenning
– Nye krav til sentral godkjenning - krav til foretakenes seriøsitet

Foreleser: Can.jur. Egil Stabell Rasmussen.
Målgruppe:
Kurset tar i første rekke sikte på foretak som vil påta seg ansvarsrett i byggesaker, men vil i tillegg være av betydning for kommunale bygningsmyndigheter.

Program og påmelding