– Vi må ikke la oss skremme av alle de som har sterke synspunkter på økonomi og fremtiden, sa konserndirektør Arne Reinertsen i E.A. Smith til sine Bygger’n-medlemmer.

E.A. Smith-leder avlyser dommedag

– Ikke la deg skremme av fallet på børs, i oljepris, renter og kronekurs. Dette betyr ikke dommedag.

Det var den nye konserndirektøren med ansvar for byggrelatert virksomhet i E. A. Smith, Arne Reinertsen (33), som på denne måten beroliget sine medlemmer i byggevarekjeden Bygger’n som var samlet til 25-års jubileumsfeiring sist helg i Trondheim.

Og han vet hva han snakker om. Arne Reinertsen er utdannet siviløkonom fra prestisje-universitetet London School of Economic.

Etter utdannelsen har han bodd i utlandet og drevet med finansiell rådgivning samt kjøp og salg av virksomheter i Europa og Afrika.

Generasjonsskifte

Han er sønn av Trond Reinertsen, konsernsjef og eier i stål- og byggevarekonsernet E. A. Smith. Også han økonom med en fortid blant annet som medlem av Norges Banks hovedstyre. Trond Reinertsen har så langt i Bygger’n-kjedens 25 år lange historie informert medlemmene om den økonomiske situasjonen under den årlige kjedekongressen, og hvilke konsekvenser denne situasjonen har for den daglige driften av byggevarehandel.

Nå hadde han overlatt jobben til sin hjemkomne sønn som samtidig signaliserer at et generasjonsskifte er på gang hos Bygger’n-eier E.A. Smith.

Korreksjon

– Vår vurdering er at børsfallet ikke kan sammenlignes med situasjonen under finanskrisen i 2008. Da var forutsetningene helt annerledes samtidig som bankene i dag er mer robuste. Børsuroen for tiden er å anse som en naturlig korreksjon som betyr lite for dere som forhandlere, fremholdt Arne Reinertsen.

Beskyttet

Han sa videre at fallet i oljeprisen i størrelsesorden 70 prosent verken er overraskende eller truende.

– Fra å være overvurdert er oljeprisen nå kanskje litt undervurdert. Det vil bli tøffe tak i Rogaland, Hordaland og på Møre. Men her er det viktig å registrere at 63 prosent av ansatte i oljerelatert virksomhet bor i fylker hvor Bygger’n har minst aktivitet, opplyste han og fremhevet fordeler for Bygger’n-medlemmer i form av lavere drivstoffpris som gir lavere transportkostnader samt økte muligheter for å rekruttere ingeniører.

– Men det er viktig å føle opp kunder innenfor oljebasert virksomhet, minnet han om.

Økt byggeaktivitet

Arne Reinertsen påpekte videre at lavere rente gjør det billigere å låne som igjen betyr mye for boligprisen som igjen bidrar til å dra opp byggeaktiviteten.

– Boligbyggingen passert 30.000 i fjor som er meget bra nivå. Og det får vi nyte godt av, sa han.

Flyttes hjem

Et fall i kronekursen i størrelsesorden 15 prosent så han på som en fordel da det særnorske høye kostnadsnivået på arbeidskraft hadde forsvunnet over natten.

– For oss betyr lavere kronekurs høyere pris på importerte varer. Mens samtidig blir norsk industriproduksjon mer konkurransedyktig som igjen betyr at produksjon av elementer og moduler som er blitt produsert i Øst-Europa, nå kan flyttes hjem.

God service

– For oss som til daglig driver med salg av byggevarer på det norske markedet, er det viktig å ha is i magen og ikke la seg skremme av alle de som har sterke synspunkter på økonomi og fremtiden. Vi er ikke spesielt utsatt. Vi skal fortsatt jobbe med de tingene vi kan kontrollere. Det er å yte god service til kundene og ha et bevisst forhold til kostnadene. Kundene skal stole på oss som fagfolk, avsluttet Arne Reinertsen som illustrerte sitt foredrag med muntre Donald Trump-sitater.