Hotel Hammer

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Clarion Collection Hotel Hammer på Lillehammer framstår i ny drakt når de olympiske ringene igjen vender tilbake til Mjøsbyen. Enteprenøren Tronrud Mjøsbygg har i prosjektet fått bryne seg på nesten alle fagdisipliner i læreboka.

Fakta

Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Hotell
Byggherre: Hammer Eiendom
Bruttoareal: Nybygg ca. 850 kvm, påbygg ca. 750 kvm, rehab. ca. 300 kvm; Moen-kiosken: ca. 320 kvm
Totalentreprenør:
Tronrud Mjøsbygg
Kontraktssum eks mva:
48 millioner kroner
Arkitekt: LARKAS
Byggherreombud: Norconsult
Rådgivere: RIB/RIBr: Rambøll l RIV: Erichsen & Horgen
Underentreprenører/leverandører: Sanering og grunnarbeid: S&B Stenersen l Rør, ventilasjon og automatikk: Caverion l Stål: Eivind Hansen l Elektro: El Installasjon l Fabrikkbetong: Betong Øst l Blikkenslager: Haug og Ruud Branntetting/isolering av stål: Firesafe l Trapper og rekkverk: Weland l Lås og beslag: Kaba MøllerUndall l Heis: Kone l Tak: Lett-Tak Systemer l Maling og belegg/tepper: Malemestrene Indre Østland l Flis og mur: Mjøsen Murermesterforretning l Parkett: Parkettpartner l Taktekking: Taktekking Drift l Systemhimlinger: Tøftum Innredning l Stillas: UCO l Alufasade: Østlandske Fasadeteknikk l Byggematerialer og dører: Maxbo Proff l Badekabiner: Part l Vinduer: Norgesvinduet

Clarion Collection Hotel Hammer på Lillehammer ble bygd før OL i 1994. Når OL-ringene igjen vender tilbake til byen, har hotellet i Storgata midt i sentrum, fått en real oppgradering. Hotellet har tidligere hatt 110 rom, men etter utbyggingen er kapasiteten økt med nesten 50 prosent. 48 nye rom er på plass.

– I dette prosjektet har vi som entreprenør virkelig fått bryne oss på alle disipliner, sier Jostein Fuglerud, prosjektleder for Tronrud Mjøsbygg.

Entreprenøren har hatt en kontrakt på 48 millioner kroner eks. mva. med bygg-
herren Hammer Eiendom, et selskap eid av Petter Stordalen. Kontrakten har innbefattet ombygging, tilbygg, påbygging, antikvarisk rehabilitering og nybygg.

Antikvarisk rehabilitering av gammel kiosk
Det mest iøynefallende i prosjektet er den antikvariske rehabiliteringen av bygget som er kjent som den gamle Moen-kiosken vegg i vegg med hotellet. Dette verneverdige, men etter hvert falleferdige bygget har stått tomt i mange år, og har ikke direkte framstått som en perle i bymiljøet. Nå er det pustet nytt liv i bygget som har blitt til ny frokostsal og det er etablert et tilbygg i glass og aluminium til eksisterende bygningsmasse.

– Den gamle Moen-kiosken er helt klart det spektakulære i prosjektet. Det verneverdige bygget ble demontert og hver planke nøye merket. Vi har brukt opp igjen alt i bærende konstruksjoner, fasader og takstein som har vært forsvarlig å gjenbruke, forteller Fuglerud.

Bygget er et tradisjonelt reisverksbygg entreprenøren har jobbet tett med fylkeskonservatoren og lokale historieressurser i rehabiliteringsprosjektet. Det er tatt utgangspunkt i bilde-
materialet fra tidlig 1900-tall for å sikre at byggets fasade er tilbakeført i den eldste dokumenterte forfatningen.

Nye takstoler måtte på plass, og på loftet er det etablert teknisk rom. I byggets kjeller er det bygd en ny konferansesal med kapasitet til 80 personer.

– Det har vært et morsomt bygg å være med på å rehabilitere. Det er et bygg med sjel som nå blir bevart på en flott måte i bymiljøet, samtidig som hotellet har fått et en koselig, men moderne frokostsal, sier prosjektlederen.

Påbygg og tilbygg
Den antikvariske rehabiliteringen er en liten del av totalentreprisen til Tronrud Mjøsbygg. Over den eksisterende bygningsmassen i vest er det påbygd en etasje, mens det i den nordlige delen av eksisterende hotelldel mot Postgården, er ført opp et nytt tilbygg med garasjekjeller. Den nye bygningsmassen er kledd med en fasade av Cembrit-plater.

– Vi har støpt betongskiller etter takmalen og bygd et lettak rett på dette med møne. For tilbygget er benyttet plasstøpt betongkonstruksjon, stål og plattendekker som etasjeskiller, forklarer Fuglerud.

I Storgata 110 er eksisterende lokaler rehabilitert med ny relax-avdeling med badstu, omkledningsrom og treningsrom. I tillegg har vi bygd ny Bjørnsson-suite, hvor målet har vært å bygge Lillehammers flotteste suite. Det er jeg overbevist om at vi har klart, sier Fuglerud selvsikkert.

Full hotelldrift
Alle arbeidene i prosjektet er gjennomført mens det har vært full drift på hotellet og byggetiden har vært kort. De første rivningsarbeidene startet i desember 2014 og Tronrud Mjøsbygg hadde overlevering av prosjektet i midten av januar 2016.

– Hotellet har opprettholdt full drift i byggeperioden og i prosjektet har vi også flyttet teknisk rom til taket på den vestlige fløyen. Vi har også skrelt av taket på 750 kvm med bygg mens hotellet var i drift. Det har vært svært krevende å opprettholde brann- og rømningsveier i byggetiden og flytting av teknisk anlegg betyr at vi måtte etablere provisoriske løsninger før nytt anlegg var i full drift, sier han.

Også hovedkjøkkenet til hotellet er bygd om mens det har vært full drift i hotellet.

– Har vist hva vi duger til
Caverion har hatt totalentreprise på rør, ventilasjon og automatikk. Det har vært en av de største underentreprisene i prosjektet. Hele hotellet har også blitt fullsprinklet og ny bygningsmasse er koblet til fjernvarme og vannbåren varme til radiatorer. De 48 nye hotellrommene er bygd med badekabiner fra Part i Sverige. Kabinene har gulvvarme med varmekabler.

– Her har dere hatt mange utfordringer å holde orden på. Hvordan har nattesøvnen til prosjektlederen vært?

– Nattesøvnen til prosjektlederen har vært helt prisgitt de flinke medarbeiderne og dyktige håndverkerne han har hatt med seg i dette prosjektet. Det er en kompetent gjeng fra Tronrud Mjøsbygg som har vært med i prosjektet. Dette er et prosjekt hvor vi alle virkelig har måttet vise hva vi duger til og jeg må gi en stor honnør til alle underentreprenører og leverandører som har bidratt i et krevende prosjekt, sier Fuglerud.


Flere prosjekter