<p></p><p>Blant funnene under Follobane-prosjektet er en dobbeltgrav med et barn og en kvinne. Under utgravningen kunne arkeologene se at kvinnen var rammet av spedalskhet. Foto: NIKU</p>Nærbilde av underbeina under utgravning. Allerede i felt ble sykdomstegnene avslørt. Til sammenligning har friske knokler en glatt, jevn overflate. Foto: NIKUNærbilde av venstre leggbein med tydelig utvekster. Foto: NIKUNærbilde av venstre skinnebein med tydelige forandringer. Foto: NIKUHøyre leggbein med en tydelig hevelse i den nederste delen av skaftet. Foto: NIKUHøyre og venstre mellomfotsbein (lilletå) med tydelige forandringer. Foto: NIKU

Fant spedalsk kvinne under Follobane-utgravinger

Totalt har arkeologene funnet 107 skjeletter under Follobane-prosjektet. Nå viser det seg at en av kvinnene trolig døde av den fryktede sykdommen lepra.

Det er Aftenpostens nettside Osloby.no som skriver om det spesielle funnet som først ble omtalt på bloggen til Norsk institutt forkulturminneforskning (NIKU).

I forbindelse med arbeidet med Follobanen har til sammen 107 skjeletter og en rekke løse benrester blitt gravd fram fra St. Nikolaikirkens kirkegård.

Middelalderkirken lå rett ved det som i dag er Sørenga.

– Skjelettfunnene ble gjort sommeren 2014 og utgravningen varte til påsketider i fjor, og det er de påfølgende analysearbeidene som nå indikerer at en av kvinnene led av spedalskhet, sier prosjektleder hos NIKU, Egil Bauer, til Byggeindustrien. 

På flere av kvinnens knokler i leggen og foten er det hevelser og en mengde små utvekster, skriver Osloby.no. Det er disse forandringene som tyder på at kvinnen led av lepra, også kjent som spedalskhet.

Graver i store områder

Bauer sier til Byggeindustrien at arbeidene under Follobaneprosjektet skiller seg fra mange av de andre arkeologiske utgravingene som gjøres i anleggsprosjekter i Norge.

– Det mest spesielle er at vi graver i så store sammenhengende områder. Normalt overvåker vi smale grøfter for eksempel for vann og avløp, noe som avgrenser mulighetene våre for å gjøre velfunderte arkeologiske tolkninger. Nå får vi muligheten til å se større sammenhenger, for eksempel flere bygninger, hvordan de ligger i relasjon til hverandre og gateløpene, sier Bauer.

Graver ved Bispegata

Arkeologene er nå ferdige med utgravningene ved kirkegården, men fortsatt pågår det spennende arkeologisk arbeid i forbindelse med Follobanen.

– Nå jobber vi rett sør før Bispegata, like ved stedet ved stedet der bygningen Borgen sto. Der har vi et stort område som ser ut til å ha vært fylt ut med store mengder masser. Det er påført mange hundre kubikk med jord for å kunne bruke området til bebyggelse, sier Egil Bauer.