Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix

15 gruveaksjonister pågrepet

15 aksjonister ble pågrepet etter at de sperret av veien inn til Engebøfjellet ved Førdefjorden, hvor gruveselskapet Nordic Mining skal gjøre prøveboringer.

Ni av de femten aksjonistene som i 14-tiden ble pågrepet av politiet, er medlemmer av Natur og Ungdom, skriver Bergens Tidende.

– Politiet klippet opp kjettingene med en mekanisk saks. Aksjonistene lå på bakken og ropte slagord som «La fjorden leve» før de blir båret bort av politiet, sier Magnus Storvoll Strømseth, 2. nestleder i Natur og Ungdom.

Aksjonistene nektet å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg. Etter politiaksjonen ble de satt på en buss og kjørt til politistasjonen i Florø, og kan forvente seg et forenklet forelegg på 10.000 kroner.

Nye aksjonister klare

– I første omgang har vi satt opp noen trebukker i veien og en lavvo. Vi har folk som passer på døgnet rundt og kommer ikke til å slippe noen anleggsmaskiner forbi, sa leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom til NTB tidligere tirsdag.

Til Bergens Tidende fortalte hun at de var forberedt på å bli fjernet med makt av politiet, men at de har nye aksjonister klare til å rykke inn de neste dagene.

Organisasjonen er forberedt på en flere uker lang aksjon og sier de har nok av folk til å holde det gående lenge.

– Vi har hittil samlet over 2.000 personer på liste for sivilt ulydige aksjoner mot det omstridte gruveprosjektet, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Innklaget

Nordic Mining har fått tillatelse til å grave fram mineralet rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden, utenfor bygda Vevring.

Planene er klaget inn til EFTAs overvåkingsorgan ESA og til Kongen i statsråd. Klagen er ennå ikke behandlet, men selskapet har fått tillatelse til å sette i gang med prøveboringer fra tirsdag, ifølge Natur og Ungdom.

Ifølge NRK skal to borerigger bore 37 hull i fjellet i løpet av de neste to månedene, til sammen 6.000 meter med borekjerne.