Spar Sund

På Forland i Sund kommune i Hordaland har Brødrene Ulveseth ført opp et butikkbygg som rommer Spar Sund.

Fakta

Sted: Forland, Sund kommune
Prosjekttype: Nybygg, butikk
Totalkostnad eks mva:
30 millioner kroner
Bruttoareal: 1.255 kvm
Tiltakshaver: Klepsvik Eiendom
Byggherrerepr: Straume Consult
Totalentreprenør: Br Ulveseth
Prosjektledelse brukere: Kjøpmannshuset
Arkitektkonsept og byggherrerepr: Stracon
Arkitekt arbeidstegninger:
Rolv Eide
Rådgivere: RIBetong: Siv. Ing. Bjarte Fyllingen l RIV: Toft Mesterrør og Bergen Air l RIE: Multiconsult (for Torsvik Elektro) l RIBr: Hoplands Brannrådgivning
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling av bygg: Anko l Rensk/ spyling av fjellskjæring: Fjellsikring Interhandling l Q-dekker og elementfasade (inkl prosj) l Asfalt: Lemminkainen l Armering: Smith Stål l Ferdigbetong: NorBetong l Hulldekker: Spenncon (inkl prosj) l Gulvstøp: Industrigulvspesialisten l Taktekking: Protan Tak l Alu/glass fasade og skyvedør: Kebo Glass l Tømrer: Bergen Bygg System l Maler og gulvlegger: BHB Maler- og Gulvarbeid l Rørlegger: Toft Mesterrør l Elektro: Torsvik Elektro l Ventilasjon og blikkenslager: Bergen Air l Handikapheis: Thyssenkrupp Elevator l Branntetting: l Låsarbeid: Kaba MøllerUndall l Gartnerarbeider: Anleggsgartnermester Askeland l Flettverksgjerder: Arild`s Port l Kantstøp langs fortauskanter: Asfalt & Maskin

– Den nye butikken erstatter en mindre butikk på tomten og den skal dekke flere bygder i Sund kommune. Prosjektet er en del av utbygging og utvikling på Forland, sier daglig leder Kjetil Klepsvik og legger til at det er 17 arbeidsplasser i butikken.

Både Klepsvik og de andre ansatte i Spar Sund er veldig godt fornøyd med å ta i bruk en større, åpnere og lysere butikk med bedre logistikk.

30 millioner kroner
Det nye butikkbygget er ført opp i en totalentreprise. Det arkitektoniske konseptet er utviklet av Stracon AS, mens Rolv Eide Arkitekter har laget arbeidstegninger. Tiltaks-
haver er Klepsvik Eiendom AS.

Butikken har en etasje og en grunnflate på drøyt 1.200 kvadratmeter. Salgsarealet er på 890 kvadratmeter og lager (tørr, kjøl og frys) er på 230 kvadratmeter.

Over hovedinngangen ligger det kontorer, spiserom og garderober på totalt 155 kvadratmeter.

Kontraktssummen er på cirka 30 millioner kroner eksklusiv moms, og da er omfattende grunnarbeider medregnet. Byggestart var 1. november 2014 og bygget stod ferdig etter nøyaktig ett år.

– Prosjektering og bygging har gått greit og samarbeidet med byggherren har vært meget godt, sier prosjektleder Johannes Moen i Brødrene Ulveseth.

Ivaretar lokal bruk av tre
Daglig leder Kristin Kjeilen i Stracon forteller at konseptet for Spar-butikken på Forland er et resultat av flere drøftingsrunder med byggherren Klepsvik Eiendom AS.

– Konseptet har gått gjennom flere faser, men hoveduttrykket i utformingen var likevel tidlig på plass, sier Kjeilen.

Det var først planlagt et bygg med full annenetasje med mulighet for flere aktører innen ulike næringer. Etter hvert som for-
prosjektet skred frem ble det imidlertid avklart at behovet var endret, og at bygget kun skulle huse butikk, lager og en kontordel. Rammen for byggets fotavtrykk og størrelse var i stor grad bestemt gjennom gjeldende regulerings- og bebyggelses-
plan, som også Stracon utførte.

Samtidig som byggherren ønsket å ivareta den tradisjonelle og lokale materialbruken av tre, så hadde de et ønske om å oppføre et tidsmessig næringsbygg. Det var også ønskelig at bygget skulle være mest mulig vedlikeholdsfritt. Bygget har tradisjonelle materialer for næringsbygg, som stål og glass, i kombinasjon med Kebony for å myke opp uttrykket.

– Det har etter vår mening gitt bygget en kombinasjon av enkel eleganse og et værbitt uttrykk der ute mot havet i vest, sier Kjeilen.

50.000 kubikkmeter
Tomten er på 11,2 mål. I dag er ti mål asfaltert. Anleggsleder Ottar Bergtun i Brødrene Ulveseth har ledet grunnarbeidet. Han sier at det var omfattende arbeid, men at det gikk greit. 50.000 kubikkmeter faste masser er sprengt ut. Noe av massene er brukt i et nytt byggefelt, noe er brukt til en molo for Kleppe Båtlag. Det er radonduk og drensrør for senere påkobling av avtrekk under bygget.

– I tillegg til arbeidene på selve tomten bygde vi 140 meter ny vei med fortau på hver side og ny tilkomstvei til butikken. Vi fikk også lagt en høyspentlinje over tomten i jordkabel, sier Bergtun.

Kebony og svart glass
Butikkbyget er tilnærmet rektangulært. Bærende konstruksjon er i stålsøyler, ståldragere og fagverk. Det er hulldekker som etasjeskiller under kontordelen. Taket er flatt, isolert og tekket. Det bæres av q-dekker. Ytterveggene er sandwichelementer som er lektet ut og kledd med Kebony og svarte, ikke gjennomsiktige glassplater.

Det er flis på gulvet i butikken, betonggulv behandlet med Lithurin for herding og støvbinding i lager og belegg i kontordel. Våtrom er flislagt.

Det er systemvegger i kontordel og tørrvarelager og vegger av skumelementer i kjøle- og fryselager. I butikken er det åpen himling, men det er systemhimling i kontordel.

Bygget er ført opp etter TEK10 og oppvarming skjer med panelovner i kontordelen og med gjenvunnet varme fra kjøl og frys i butikken, via ventilasjonsanlegget.

Uteområdene er asfaltert og har plass til 115 biler. Det er fire ladestasjoner for elbiler for kunder.

Ingen fraværsskader
Cirka 50 personer var med på byggingen, og prosjektet ble gjennomført uten fraværsskader.

Det er i snitt 28 cm isolasjon i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,8. Bygget har vedlikeholdsvennlige materialer som er enkle å holde reine.

Hele bygget har universell utforming, og det kan om ønskelig bygges ut. Sorteringsgrad for byggavfall i prosjektet er på 83 prosent.


Flere prosjekter