Fabrikkgaten 6

Illustrasjon: Rambøll Norge

I næringsklyngen Kronstadparken i Bergen har Constructa Entreprenør AS ført opp et kontor- og parkeringsbygg for Bara Eiendom AS.

Fakta

Sted: Bergen
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva:
Ca 150 millioner kroner
Bruttoareal: 13.600 kvm
Tiltakshaver: Bara Eiendom
Totalentreprenør:
Constructa Entreprenør
Arkitekt: Rambøll Norge
Landskapsarkitekt: Asplan Viak
Rådgivere: RIB, RIV, RIE, RIAku og RIBr: Rambøll Norge l RIVA og RIVei: Asplan Viak
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko l Rivning: AF Decom l Grunnarbeider: Rivenes l Peling: Fundamentering l Asfalt: NCC Roads l Betongarbeid: Åmodt Entreprenør l Betongelementer (søyler, bjelker og dekker): Spenncon l Trappeelementer: Voss Cement-
varefabrikk l Betongsaging/ kjerneboring: Måkestad Entreprenør l Gulvstøp/ tynnavretting: Betonggulv l Stålkonstruksjoner: Scancon l Sekundærstål og spilerekkverk: Johs. Sælen & Sønn l Lettak-elementer: Lett-Tak Systemer l Taktekking: Fløysand Tak l Taksikring: Aak l Alu/glass fasade: Hole Glass l Fasade og blikkenslager: Sognnes Bygg l Solavskjerming: Vental l Glassrekkverk: BRIAS l Tømrer: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør l Systeminnredning: Moelven Modus l Maler: Malerfirma K. Nilsen l Gulvlegger: Gulvlegger Paul I. Kronheim l Parkett: Bo Andren Norge l Mur- og flisarbeid: Murmester Thorsen l Rørlegger: Chr. M. Vestrheim l Elektro: Bravida Norge 3 l Ventilasjon: GK Inneklima l Heis: Kone l Branntetting: Firesafe

Kronstadparken ligger mellom Fjøsangervegen (E39), Bjørnsons gate (med bybane) og Fabrikkgaten rett sør for Bergen sentrum. Bara Eiendom har dels rehabilitert eksisterende bygg, og dels ført opp nye bygg i nærings-
klyngen.

Fabrikkgaten 6 ligger i det sørvestre hjørnet av parken. Hele denne bydelen er nå under fornying og det føres opp både næringsbygg og boliger. Fullt utviklet kan Kronstadparken romme cirka 70.000 kvadratmeter kontorlokaler og andre typer næringslokaler. Hele dette prosjektet blir utviklet av Bara Eiendom.

Åpen bok
Fabrikkgaten 6 har åtte etasjer og et samlet areal på 13.600 kvadratmeter. Det er kontorer i sjuende og åttende etasje, og parkering fra første til sjette etasje. Rambøll Norge AS har vært arkitekt og prosjektert de fleste fag.

Asplan Viak AS har vært landskapsarkitekt og rådgiver for vei, vann og avløp. Constructa Entreprenør har utført byggearbeidene i totalentreprise med åpen bok. Entreprisekostnad eks mva er cirka 150 millioner kroner. Byggestart var ved årsskiftet 2014/2015, og bygget stod ferdig i desember i fjor.

Kontoretasjene har plass til mellom 150 og 200 medarbeidere, avhengig av innredning. I parkeringsetasjene er det plass til 255 biler. Lademulighet for elbiler installeres ved behov. For tiden er det korttidsparkering åpen for alle i første, andre og tredje etasje. På sikt vil også andre og tredje etasje bli forbeholdt leietakere i Kornstadparken. I første etasje blir det gjesteparkering og sykkelparkering (30 plasser og spyleslange) med garderober og dusj.

– Kontoretasjene og parkeringsanlegget har separate innganger og er fullstendig isolert fra hverandre, sier eiendomssjef Ingse Galtung Døsvig i Bara Eiendom.

Utnyttet bærekonstruksjon
Tomten er på cirka 1,8 mål.

– Bygget står på fjell og sprengsteinsmasser. Det går en offentlig avløpstunnel under bygget så det har ikke vært mulig å sprenge seg ned i grunnen. Det ble spuntet rundt trappehuset med spunt som gikk inntil 13 meter ned i grunnen, sier anleggsleder Øyvind Hole i Constructa Entreprenør.

Bygget er tilnærmet rektangulært (et hjørne er buet). DT-elementer fra et jernvarelager som stod på tomten er beholdt og brukt i byggets bærende konstruksjon. Alt over tredje etasje er nytt. Ny bærekonstruksjon er av prefabrikkerte søyler, dragere og hulldekker. De to kontoretasjene er inntrukket på langsidene. Åttende etasje har tak av lettakselementer. I hver etasje i parkeringsanlegget er det en søylerad. Parkeringsetasjene har foliebelagte glassplater på de lange fasadene. I kontoretasjene og gavlveggene har hvite og terrakottafargete keramiske fliser.

Brede cellekontorer
Det er teppeflis og parkett i kontorene og støpeasfalt på dekkene i parkeringsanlegget. I kontorene er det systemvegger og systemhimlinger.

Administrerende direktør Knut Galtung Døsvig i Bara Eiendom sier at cellekontorene har en bredde på 2,7 meter og et areal på ti kvadratmeter.

– Den ekstra bredden i forhold til det som er vanlig gir mer innbydende kontorer. Tilbakemeldingene fra leietakerne er meget positive. Biloppstillingsplassene er også 30 cm bredere enn vanlig, sier Døsvig.

Ingen fraværsskader
Bygget har tilnærmet vedlikeholdsfrie fasadematerialer. Både kontoretasjer og parkeringsetasjer har universell utforming.

Det er mellom 30 og 50 cm isolasjon i veggene i kontoretasjene og i snitt 40 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,8. Det er solavskjerming med utvendige persienner mot øst, sør og vest. Persiennene kan individuelt overstyres fra kontorene. Sorteringsgrad for byggavfall er 87 prosent.

– Bygget er ført opp uten fraværsskader, og da byggeaktiviteten var på topp var 70 personer med, opplyser driftskoordinator Ole Schaug i Constructa Entreprenør.

Energiklasse B
Fabrikkgaten 6 er prosjektert og bygget etter TEK10. Oppvarming skjer med radiatorer (gulvvarme i våtrom) basert på fjernvarme. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Kjøling skjer via ventilasjon. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er under 115 kWh.

Egen utsmykning
Døsvig sier at hvert bygg i Bara Eiendom skal ha sin kunstneriske utsmykning. I Fabrikkgaten 6 har gatekunstneren AFK laget et veggmaleri kalt Rat Race i en korridor i sykkelparkeringen. Fredrik K B har laget en skulptur som står i hovedinngangen.

Både Døsvig og Hole sier byggingen har gått greit. Begge fremhever at det har vært tett og god dialog mellom byggherre og entreprenør.

– Vi lærer noe nytt hele tiden, spesielt siden vi ikke bruker byggherreombud og er mye til stede på byggeplassen. Vi har løpende dialog med entreprenøren. Fabrikkgaten 6 er det tredje bygget Constructa Entreprenør har bygget for oss og selskapet er i gang med det fjerde bygget, sier Døsvig.


Flere prosjekter