Leirskallen turnhall

Stefan Ellus i Håndverkskompaniet og Arild Berg i ATP Arkitekter.

Etter 30 års ventetid kunne Nordstrand turnforening flytte inn i sin nye storstue på Leirskallen i Oslo syd.

Fakta

Sted: Oslo
Prosjekttype: Flerbrukshall
BRA: 2.284 kvm
Byggherre:
Kultur og idrettsbygg Oslo KF
Totalentreprenør: Håndverkskompaniet
Kontraktsum eks mva:
57 millioner kroner
Arkitekt: ATP Arkitekter
(Forprosjekt: Hille Mellbye)
Rådgivere: RIB: Dr. techn Olav Olsen l RIBr: Rambøll l RIE: JFH Consult l RIV: Hoist l RIGeo: Norges Geotekniske Institutt
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider og riving: Arco Entreprenør l Rør: Total VVS l Elektro: Gulbrandsen & Olimb l Ventilasjon: Hoist Energy l Miljøsanering/riving: Norprodukter l Peling: Keller Grundläggning l Malerarbeider: Regnbuen l Turnutstyr: Ifact l Stålarbeider: Stokke Stål l Aeorgel: Aeorgel Norge l Heis: TKS Heis l Lettak: Lett-Tak Systemer l Fasader: Brødrene Iversby l Armering: Tømmerholt armering l Taktekker: Protan l Flisarbeider: Fjeldheim & Knutsen l Sparkel: Industribelegg l Byggevarer: Maxbo l Vinduer og dører: Glassteam l Låssystem: Kaba l Branntetting: Firesafe l Stålstige/ dør: Weland l Kjøkken og hvitevarer: Sentrum Bygg l Gulvbelegg: Kjærnsmo l Porter: Port Innlandet: Solskjerming: Solskjermingsgruppen l Himling: Bygg og Akustikkmontage

Leirskallen turnhall ligger nær E6, i den såkalte Skulleruddumpa i bydel Nordstrand. Bygget ble innviet 12. januar etter et knapt års byggetid, og den har et bruksareal på 2.284 kvadratmeter. Hallen er det første anlegget som Kultur- og idrettsbygg Oslo KF ferdigstiller etter at foretaket ble etablert 1. juli 2015.

Hallen gir permanente treningslokaler for Nordstrand turnforening og andre nærliggende klubber og foreninger. Med 700 medlemmer og 400 på venteliste er det et etterlengtet anlegg som nå står klart til bruk.

I tillegg til selve turnhallen består bygget av to garderober med dusj og toaletter, to garderober for dommere, møterom, kontor og legerom. Det er også et eget treningsrom med styrkeapparater. I tillegg omfatter det nye anlegget varmestue, kjøkken, møterom og toaletter for Leirskallen skisenter, samt en egen garasje for tråkke-
maskin, som henger sammen med hallen.

For små og store øyeblikk
– Jeg er veldig glad for å kunne overlevere et lyst, moderne, miljøvennlig og ikke minst sikkert anlegg til Nordstrand Turnforening. Vår visjon er å bygge for små og store øyeblikk. Å bygge for aktiv livsutfoldelse i lokal-
miljøene er like viktig som å bygge for store mesterskap og internasjonal kunst, uttalte direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF da hallen ble innviet.

Det er Håndverkskompaniet som har bygget Leirskallen turnhall i en totalentreprise, etter en anbudskonkurranse. ATP Arkitekter har stått for detaljprosjekteringen, mens Hille Mellbye har tegnet anlegget.

Byggherres prosjektleder Stein Helset Nordal fra Sweco er svært godt fornøyd med at prosjektet er ferdigstilt på tid og budsjett.

– Det har vært et meget godt samarbeid mellom aktørene i prosjektet, og det har vært et begrenset antall endrings-
meldinger. Resultatet er blitt et veldig lyst, trivelig og flott anlegg, sier han.

Mye leire i grunnen
Leirskallen turnhall er bygget på en ca 7.000 kvadratmeter stor naturtomt som har vært i Oslo kommunes eie i mange år. Den ligger like ved et boligområde, og har E6 som nærmeste nabo mot øst.

– Det var litt kompliserte grunnforhold med mye leire. Vi måtte kjøre en omfattende prosess med rundt 30 kilometer kalksementpeling. Dette var vi forberedt på, så det medførte ikke forsinkelser. På grunn av all leiren måtte vi også støpe 40 cm tykk bunnplate, sier prosjektleder Stefan Ellus i Håndverks-
kompaniet.

Konstruksjon, tak og fasade
Bygget står på betongsåle, og veggene under bakkenivå er av plasstøpt betong. Hoved-bærekonstruksjonen er av stål, og utvendige vegger på selve turnhallen består av prefabrikerte sandwichelementer som klimavegger. Elementene er kledd utvendig med utlektet liggende sinusplater i metall med en ikke-reflekterende overflate.

På den lavere delen av bygget er den utvendige siden av klimaveggen utlektet med en luftet stående kledning av ubehandlet sibirsk lerk som har gode aldringsegenskaper og som vil bli grå med årene.

Taket på den høye delen av bygget er oppbygd som TRP-tak med bæring av stålfagverk, mens den lave delen er lettak. Det er også montert heis i bygget.

Aerogel
Vinduene i selve turnhallen er erstattet med aerogelpaneler, som slipper inn mye dagslys.

– I tillegg til å være energibesparende, bryter det lyset på en annen måte enn ordinært glass. Dette gjør at utøverne ikke blir blendet av sollyset, sier arkitekt Arild Berg i ATP Arkitekter.

Det er for øvrig lagt stor vekt på lyd- og lysforholdene inne i hallen. Deler av hallveggene er kledd med perforerte gipsplater med bakenforliggende akustiske matter som gir gode lydforhold.

– Hallen kan også deles i to med en senkbar skillevegg i plast, som demper inntil 25 desibel. På den måten kan det turnes til høy musikk på den ene siden, uten at utøvere på den andre siden blir forstyrret, sier Berg.

Miljøkvaliteter
Leirskallen turnhall er et bygg hvor det er lagt stor vekt på miljøkvaliteter, og det er oppført i henhold til TEK10. Anlegget har passivhusstandard og vil dermed bruke 75 prosent mindre energi enn det som er vanlig for tilsvarende bygg. Oslo kommune har forøvrig vedtatt at alle nye bygg skal ha passishusstandard. Oppvarming skjer gjennom varmevekslerteknologi med energibrønner og varmepumpe.

All belysning er LED-armaturer, og lysstyring kjøres over KNX som er bevegelsesstyrt system med sensorer.

– Vi har lagt inn ekstra kvalitet i lysanlegget, noe som har gitt et veldig godt lys i hallen og lang levetid, sier kommunens prosjektleder Stein Helset Nordal.

Testet overvann
Håndverkskompaniets prosjektleder kan fortelle at byggeprosessen har forløpt uten store problemer, men at kraftige regnskyll sist sommer satte dem på prøve.

– Vi fikk bryne oss på overvannsproblematikk da det regnet som verst, og vi fikk testet at fordrøyningsanlegget tok unna vannet. Dette var samtidig med at vi holdt på å støpe bunnplaten, og vi fikk ledet vannet ut gjennom byggegropen, sier Stefan Ellus.

God HMS
I hele byggeperioden på litt under ett år har det vært et sterkt fokus på helse, miljø og sikkerhet.

– På 35.000 arbeidstimer har vi hatt null skader med fravær, og kun to små fingerskader. Dette er vi svært godt fornøyd med, sier Ellus.

Han mener at tydelighet og klare retningslinjer har vært en suksessfaktor for god HMS.

– Det er viktig at man har regler og grenser som er overkommelige og ikke oppleves som umulige krav. Det skal være enkelt. Vi er opptatte av ryddighet og at det for eksempel ikke flyter materialer og verktøy rundt omkring på byggeplassen. Med rot og uorden kommer også skadene mye lettere, sier Ellus.

Arkitekt Arild Berg i ATP Arkitekter kan ikke annet enn si seg enig:

– I løpet av mine 30 år i bransjen har jeg ikke vært borti maken til godt gjennomført prosjekt. Det har vært en veldig ryddig og smidig byggeprosess, med et eksepsjonelt godt samarbeid mellom alle aktører – fra rådgivere til utførende. Vi har samtidig hatt det veldig moro underveis, sier Berg. Han understreker også at prosjektledelsen fra entreprenøren har sørget for at prosjektet er ferdigstilt på tid og budsjett, og med null skadefravær.

Naboer og utomhus
Både Berg og Ellus fremhever samarbeidet med borettslaget i nabolaget.

– Vi har lagt stor vekt på å informere godt under hele prosessen, og vi opplever at det har vært en veldig god dialog med naboene. Det har i perioder vært mye anleggstrafikk, sier Ellus.

For å skjerme for innsyn mot bebyggelsen vil det til våren bli plantet en hekk mot boligfeltet. Det er også plantet ca 70 busker og trær på friarealet mellom hallen og E6 for å skjerme for trafikken. En gangsti forbinder eksisterende tursti med alpinbakken.

Kultur- og idrettsbygg Oslo KF (KID) eier anlegget, og har ansvaret for vedlikehold og forvaltning. Bymiljøetaten leier bygget av foretaket. Nordstrand Turnforening står for driften av hallen, og Leirskallen skisenter drifter sin del av anlegget.

Byggekostnadene for hallen ligger på ca 87 millioner kroner. Til finansieringen har Oslo kommune mottatt 12,2 millioner kroner i spillemidler fra Norsk Tipping. OBOS har bekostet reguleringsarbeidet av tomten.


Flere prosjekter