Andreas Gundersen med betjeningskonsollen og den eksterne skjermen til Sandviks nye borerigg DC400Ri.

- Ny borerigg gir økt effektivitet

Andreas Gundersen arbeider som boreriggoperatør hos Vestfold Fjellboring AS, og er storfornøyd med noen av selskapets siste maskinanskaffelser.

Nøkkelopplysninger om DINO DC400Ri

· Hulldiameter: 51–76 mm

· Borstål: R32, T35, T38

· Bormaskin: RD414, 14 kW

· Motortype: Volvo TAD570VE, Tier 4 Final

· Motoreffekt: 105 kW

· Spyleluft: 3,5 m 3/min, opp til 8 bar

· Styringsmetode: Radiofjernstyring

· Total vekt: 10 000 kg (uten tilleggsutstyr)

Det dreier seg om det aller siste innen boreriggteknologi fra Sandvik Construction, i form av en Dino DC400Ri borerigg og en ekstern skjerm.

Andreas Gundersen ble en av de første som fikk førstehåndskjennskap til fordelene med den nye teknologien da arbeidsgiveren hans, entreprenøren Vestfold Fjellboring AS, kjøpte sin første kompakte borerigg av typen Dino DC400Ri. Riggen ble brukt til boring på en tomt ved Oslofjorden.

I høst ankom Sandviks nye eksterne skjerm, som ved hjelp av en app gjør fjernstyringen av riggen enda mer effektiv. Både Gundersen og selskapet var spent på hva de kunne oppnå med en slik ekstern skjerm, heter det i en pressemelding.

Den nye teknologien gjør at selv erfarne operatører som Gundersen får enda større frihet til å velge hvordan oppgavene på hvert skift skal løses, og enda bedre muligheter til å sikre at de arbeider effektivt og oppnår gode resultater. Mulighetene den nye teknologien gir, har økt den samlede produktiviteten merkbart og gjort at sikkerheten har blitt ytterligere bedret.

Det er i Melsomvik ved Tønsberg det nye utstyret har blitt prøvd ut. Her har Vestfold Fjellboring AS utført sprengningsarbeid i forbindelse med nærings- og boligutbyggings-prosjektet Brunstad 2020. Det som har gjort selskapets arbeid i Melsomvik ekstra interessant, er at Vestfold Fjellboring AS var det første selskapet som gikk til anskaffelse av en Dino DC400Ri. Både Gundersen og selskapet har dermed vært i fremste rekke når det gjelder å ta i bruk både den nye riggen og den tilhørende eksterne skjermen.

- Dino DC400Ri kommer seg lett fram på små, kuperte byggeplasser. Riggen fjernstyres ved hjelp av en konsoll som man bærer med en skulderbøyle. I utgangspunktet må man imidlertid stå i nærheten av riggen, slik at man kan følge med på den fastmonterte skjermen, heter det i meldingen.