Et tak på Color Line stadion i Ålesund har løstet på grann av sterk vind. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Ekstremværet Tor er over

Ekstremværet Tor vurderes som over. Det vil fortsatt blåse kraftig i flere fylker lørdag, men dette vurderes ikke lenger som ekstremt, ifølge Meteorologisk institutt.

Fredag og natt til lørdag var det ekstremvær i til sammen ni fylker. For alle disse fylkene anses ekstremværet som over lørdag morgen.

Fortsatt blåser det full storm i Nord-Trøndelag og periodevis i Nordland. Vinden i fylkene vil i løpet av dagen minke til sterk kuling.

Så langt har ikke politiet i fylkene der stormen vil være verst lørdag morgen, måttet rykke ut til noen alvorlige hendelser.

Fraktet til sykehus

Orkanen Tor tok godt tak flere steder i landet fredag, spesielt langs vestlandskysten.

Minst tre personer ble skadd i uværet og titusener var uten strøm. Tor slet også løs både skip, hustak og trær.

De skadde personene ble fraktet til Førde sentralsykehus etter at taket på en garasje ble revet av, melder avisen Firda.

Mer enn 30.000 husstander var strømløse fredag kveld, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal var mest berørt, men strømmen forsvant også i en rekke områder i Buskerud, Oppland og Akershus.

Gigantskip slet seg

På Sunnmøre slet et stort supplyskip under bygging seg i orkanen som herjet fredag kveld. Ved midnatt var det kontroll på skipet, og mannskapet var i ferd med å fortøye det. Da meldte vakta ved verftet Vard Brattvåg, der skipet ligger, at den verste stormen hadde passert og var på vei nordover.

Langs hele Vestlandet løsnet tak, strømmen forsvant, veier ble stengt og fly innstilt da Tor traff kysten. Det var fredag kveld registrert middelvind på 47 sekundmeter i Sogn og Fjordane, ifølge Yr. Det er noe av det sterkeste som er målt, ifølge meteorologene.

Innstilte fly

Tor skapte også trøbbel for trafikken. En rekke fjelloverganger er stengt, tog på Bergensbanen er forsinket og flere fly er innstilt.

Ved Bergen lufthavn var en rekke flyginger innstilt fredag ettermiddag. I tillegg var flere avganger og ankomster forsinket. Også ferjeavganger var kansellert.

Folk bes holde seg inne mens uværet raser.

Ikke gå ut om du ikke må. Det er ikke noen vits i å oppsøke dette været, særlig ikke ved kysten. Det kan bli høye og farlige bølger, sier meteorolog Anne Solveig Andersen til NTB.