Det ligger an til store forandringer i sykehusstrukturen i Olso i årene fremover. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Klarsignal for landets største byggeprosjekt - går for to nye Oslo-sykehus

Styret ved Oslo universitetssykehus ga torsdag klarsignal for sykehusplanene i hovedstaden.

Dermed har planene kommet et stort skritt videre. Det ligger an til at det blir utbygging av regionsykehus, inkludert lokalsykehusfunksjoner, på Gaustad og lokalsykehus på Aker. Radiumhospitalet bygges ut for å fortsette med kreftbehandling.

Prisen for utbyggingene anslås til 38 milliarder kroner, noe som gjør sykehusplanen til det dyreste byggeprosjektet i Fastlands-Norge i vår tid, skriver VG.

Styret sender nå saken videre til Helse sør-øst for videre behandling.

Vurderte tre alternativ

Store deler av bygningsmassen ved dagens sykehus er gammel og i dårlig stand. Sykehuset har også behov for oppgradering for å møte en ventet betydelig befolkningsvekst. I tillegg vektlegges behov for å samle virksomheter for å oppnå bedre kvalitet og effektivitet i pasientbehandlingen.

Styret har vurdert tre alternativer til sykehusutvikling i Oslo. Forslaget om å oppgradere Ullevål anses som lite aktuelt. Et annet forslag gikk ut på å dele regionsykehuset mellom Gaustad og Ullevål. Styret landet imidlertid på forslag nummer tre, som samler regionsykehuset på ett sted.

Støtte fra byrådet

Det planlagte regionsykehuset på Gaustad skal også bli lokalsykehus for tre bydeler i Oslo sentrum og vest. Det skal også huse akuttfunksjoner.

Det nye lokalsykehuset på Aker skal etter planen overta funksjon som lokalsykehus for seks bydeler som i dag sogner til Ullevål.

Denne løsningen møter godvilje hos byrådet i Oslo, som forrige uke vedtok å støtte alternativet.

– Denne løsningen vil gi de største positive virkninger for overordnet byutvikling, samtidig som det vil styrke tilgjengeligheten til sykehustilbudet for Oslos innbyggere. Det påpekes at Aker ligger inntil ett av Oslos viktigste byutviklingsområder, som vil ta en stor del av befolkningsveksten i årene fremover, het det i vedtaket.

Dersom planene går gjennom, kan det nåværende sykehusområdet på Ullevål benyttes til byutvikling med flere tusen boliger sentralt i byen.