Scan Survey først med bærbar sensorplattform

Scan Survey AS starter 2016-sesongen som en av de første i verden med et helt nytt konsept for innsamling av måledata.

Leica Pegasus:Backpack er en bærbar sensorplattform for innsamling av georefererte laserdata og bilder. Datainnsamlingen foregår dynamisk (i bevegelse) og posisjoneringen gjøres ved hjelp av GNSS (GPS og GLONASS), IMU (treghetsnavigasjon) og SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) som muliggjør datainnsamling både innendørs og utendørs. Man kommer lett til langs vei og jernbane, i skog og inn i bygg. Systemet er lite, lett og kompakt og dermed raskt og billig å mobilisere over store avstander, skriver Scan Survey i en pressemelding.

Pegasus:Backpack har 2 laserskannere og 5 kameraer som samler inn data med høy frekvens. Ved å bevege seg rundt i området av interesse vil man få fullstendig dekning både med punktsky og bilder. Bildene brukes til å fargelegge punktskyen og er et hjelpemiddel i GIS-verktøy ved registrering av objekter. Kvaliteten på innsamlede data er god nok til de aller fleste prosjekteringsformål. Plattformen er dermed egnet innen felter som BIM, bygg og anlegg, terrengmodeller, detaljinnmålinger, visualiseringspunktskyer og lignende.

- Pegasus:Backpack er et meget godt supplement til vår utstyrspark» sier teknisk sjef i Scan Survey, Olav Røer Ellefsen.

- Den største fordelen med sekken er innsamlingseffektiviteten. Vi kan redusere behovet for tid i felt betraktelig. Vi vil også kunne samle inn data på steder hvor vi ellers ikke kommer til med tradisjonell landmåling, som veidekket på en trafikkert veg. Innsamlingsmetoden supplerer og overlapper tradisjonell landmåling, terrengmodeller fra drone og andre skannemetoder. Dette vil styrke beregningsgrunnlaget og nøyaktigheten for våre sømløse, tematiserte terrengmodeller til prosjekteringsformål. I tillegg åpner plattformen for andre produkter som visualiseringspunktskyer, grunnlag for masseberegning og registrering av objekter for leveranse til nasjonale kartbaser, legger han til.