Forsterker innsatsen mot arbeidslivskriminaliteten

Kampen mot arbeidslivskriminaliteten fortsetter med uforminsket styrke. Det er også nødvendig - fortsatt består en altfor stor del av næringslivet av kriminelle som koster samfunnet milliarder av kroner og som ødelegger for de som forsøker å drive seriøst. Onsdagens toppmøte rundt temaet gir håp om ytterligere kraft bak arbeidet for å snu utviklingen.

Regjeringen har lagt opp til en plan med 22 tiltak som skal stanse fremveksten av kriminelle elementer i næringslivet, hvor byggenæringen dessverre er spesielt hardt rammet. Næringen selv har i lengre tid etterlyst flere tiltak og ikke minst at det settes av midler til å gjennomføre de nødvendige grep. Onsdag ble det klart at det skal opprettes et helt nytt nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter mot økonomisk kriminalitet.

Det nye analyse- og etterretningssenteret vil uten tvil kunne få en viktig betydning i den videre kriminalitetskampen. Når man prioriterer dette arbeidet ved å opprette en helt ny tverrfaglig enhet, hvor en rekke statlige instanser blir samlet, vil man stå sterkere rustet i kampen for å snu utviklingen. Dette kan selvsagt bare løses om næringslivets parter selv er med, og dette legges det også opp til. Nå vil alle de ulike aktørene snakke tettere sammen, og vil kunne samle og dele informasjon på en langt bedre måte enn tidligere. Dette vil også kunne medføre at man klarer å bygge opp barrierer som kan hindre fremveksten av kriminelle elementer, og ikke minst sørge for at det skal lønne seg å jobbe seriøst.

Den nye super-senteret skal legges inn under Økokrim, og skal være oppe og gå innen 1. april i år. Vi skulle likevel ønsket at det lå noen friske midler til Økokrim i denne planen. Slik det nå ser ut skal midlene til å drifte den nye enheten tas av Økokrims eksiterende budsjettramme. Vi håper dette skal være tilstrekkelig, men det burde også være mulig å sette av ekstra ressurser til dette viktige arbeidet.

I fjor ble det ble det etablert tre enheter mot arbeidslivskriminalitet i Oslo, Stavanger og Bergen, hvor politiet, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og NAV Kontroll er samlokalisert. Kemneren og Tolletaten inngår også i samarbeidet. I 2016 opprettes det to nye enheter, i Kristiansand og Trondheim.

Nå er det ikke slik at opprettelsen av disse ulike sentrene vil snu utviklingen på egenhånd, eller at det skal skje i en håndvending. Å snu denne meget negative utviklingen vil ta tid, ressurser og ikke minst medføre hardt og målrettet arbeid, fra alle parter – også næringen selv. Dette har næringens aktører vært helt tydelig på selv også. Regjeringen har mange gode punkter i sin plan, og vi håper at det nå virkelig settes inn all den nødvendige tyngde for å gjennomføre de mange gode planene. Vi kjenner godt til problemet, det ligger mange gode planer på bordet for hvordan vi kan bekjempe uvesenet – nå er tiden virkelig inne for å vise handlekraft.

Regjeringen har mange vanskelige oppgaver foran seg. Oppgaven med bekjempelse av arbeidslivskriminaliteten kan ikke prioriteres ned – for det er den altfor viktig. Samfunnet taper milliarder av kroner på dette – i tillegg til hva næringens aktører selv taper. Etter hvert skal finansminister Siv Jensen legge frem en rapport som skal konkretisere hvor mye storsamfunnet taper på arbeidslivskriminaliteten i form av tapte skatteinntekter. Her vil nok mange kunne få en kraftig oppvekker – det er snakk om enorme summer.