Rivegjengen, alle fra Askim Entrepenør, fra venstre Ole. H. Kopperudmoen, Lars Pettersen, Vinko Brkic og Steinar Haug. Foto: Nils Maudal

Askim entreprenør flytter «House of Commons»

Det 150 år gamle lille, røde huset fra Elvestad som har stått foran Stortinget siden i fjor høst har vært et av Norges mest omtalte kunstverk. Nå skal Askim entreprenør flytte det til en ny besøksplass.

Marianne Heskes kunstverk «House of Commons» har gjort sin jobb foran Norges nasjonalforsamling. Nå blir det demontert bit for bit og fraktet til Hobøl kommune.

Det er Askim Entreprenør som har tatt på seg dette spesielle oppdraget. Dette er et møysommelig arbeid. Demonteringen og flyttingen vil ta nærmere 10 dager.

- Dette er et spennende og uvanlig prosjekt for oss, sier administrende direktør i Askim Entreprenør, Thor-Ole Riiser i en pressemelding.

Riiser har fulgt ekstra godt med dette kunstprosjektet siden Askim entreprenør også var med i prosessen da huset ble satt opp foran Stortinget.

Hobøl kommune har fått med seg gode hjelpere for å få fraktet huset tilbake til hjemkommunen. Askim Entreprenør står for transporten av huset og sponser prosjektet med 70 000 kroner. I tillegg bidrar også Oslo kommune, Riksantikvaren og Sparebank 1 Østfold med 100 000 kroner hver for å få fraktet og satt opp huset på sin nye tomt.

Etter et kort opphold foran Stortinget venter en ny hedersplass på det røde huset. Det vil høyst sannsynlig bli plassert ved siden av Hobøl kirke. Ordfører i Hobøl, Olav Breivik sier at de skal nedsette en komite som skal lage en strategi for hvordan huset skal brukes i fremtiden og på hvilken måte dette kan bidra til å profilere Hobøl kommune.

Riiser i Askim Entreprenør synes det er viktig at næringslivet støtter lokale kulturtiltak.

- Personlig er det ekstra spennende for meg siden jeg er oppvokst ved Foss i Hobøl, sier Riiser.