Arne Jørstad Riise er en selvstendig praktiserende psykolog og tidligere frilansjournalist. I 2013 gav han ut boken «Norske vinnerskaller» sammen med fagansvarlig for idrettspsykologi ved Olympiatoppen, Anne Marte Pensgaard og tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl.

- Slik blir man best

Psykolog Arne Jørstad Riise delte noen av Norges beste toppidrettsutøveres refleksjoner for hvordan å bli best under BA2015-konferansen i Oslo tirsdag.

«Andreplass er første taperplass», ifølge skiløper Petter Northug.

Når tidenes beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, går på et tap, ligger fokuset kun på å vinne igjen, og gjenopprette «tingenes normale tilstand».

Psykolog Arne Jørstad Riise har, sammen med fagansvarlig for idrettspsykologi ved Olympiatoppen, Anne Marte Pensgaard og tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, intervjuet de beste toppidrettsutøverene i Norge, og gjengitt deres tanker i boken «Norske vinnerskaller»

Under BA2015-konferansen delte Riise sine tips til hvordan man kan gjenskape stålviljen som skal til for å ta gull etter gull, og bringe den til bedriften.

− Vinnerskaller legger lista høyt, motiveres av nederlag, og hviler ikke på laurbærene sine. Som Olaf Tufte sier: Verdensmester er ikke noe du er; det er noe du har vært eller skal bli, sa Riise under sitt innlegg.

Utøverne som Riise har snakket med, har det til felles at de stiller høye krav til seg selv, men at de også har innsett at man ikke kommer til topps alene. For å få de beste resultatene, trengs et velfungerende apparat og en solid prestasjonskultur.

Alpinist Kjetil André Aamodt beskriver prestasjonskultur ganske enkelt som en kultur som gjør deg bedre.

− Slik må også bedrifter være. Hvis man blir bedre av kulturen, har man en god prestasjonskultur. Hvis man ikke blir bedre, har man ikke det, slo Riise fast.

Psykologen og forfatteren presenterte avslutningsvis ti bud for å bringe vinnermentaliteten inn i bedriften:

  1. Vi tror på gode forberedelser og hardt arbeid
  2. Vi tør å sette ambisiøse mål – som engasjerer og motiverer
  3. Vi skaper mestring, og motiveres av utvikling
  4. Vi søker ut av komfortsonen
  5. Vi motiveres ekstra i motgang
  6. Vi er ydmyke i medgang
  7. Vi søker ærlighet og trygge relasjoner
  8. Vi har gode holdninger og verdier
  9. Vi er optimister, og utnytter de ressursene vi har
  10. Vi er opptatte av å skape god prestasjonskultur