Chokoladefabrikken med sine 19.600 kvm er blant de store boligprosjektene i Oslo i fjor. Men behovet for nye boliger i hovedstaden er dobbelt så høyt som det som bygges. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Presser på for å øke boligbyggingen i Oslo

Boligbyggingen rundet 30.000 i 2015, men Oslo henger etter. Boligprodusentene har hatt møte med byrådet i hovedstaden. Det er enighet om å sette ned et utvalg for å øke aktiviteten.

Det er Akershus som er vinner-fylket når det gjelder boligbyggingen. Igangsettingen i fylket mer enn doblet seg med en vekst på 111 prosent sammenlignet med året før. Akershus har også landets høyeste boligbygging med en andel på er også overlegent landet største boligfylke med en andel på nærmere 20 prosent, ifølge den månedlige boligstatistikken som utarbeides av Boligprodusentene i samarbeid med Prognosesenteret.

Langt under behovet

Oslo derimot har en vekst i boligbyggingen i fjor på skarve 13 prosent og fylket andel av den norske boligbyggingen er på kun 11 prosent. Prognosesenteret har beregnet at hovedstaden frem mot 2020 årlig må bygge 6.500 nye boliger ut fra demografiske data som tilflytting og innvandring. I fjor ble det igangsatt vel 3.000 nye boliger som er under halvparten av beregnet behov.

– Oslo er og blir problemet når det gjelder boligbygging. Derfor har vi tatt kontrakt med det nye rødgrønne byrådet og det største opposisjonspartiet Høyre for å drøfte det store boligunderskuddet. Vi tror det må et samarbeid til mellom politikerne og byggenæringen for å finne de gode løsningene. Resultatet er blitt et hurtigarbeidende utvalg som skal få fart på boligaktiviteten, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som opplyser at tilsvarende initiativ er tatt to ganger tidligere.

– For folk flest

– Utfordringen er å skaffe nye boliger for folk flest, og det er ikke boligene som bygges og skal bygges langs byens sjøside. Derfor må det også finnes andre tomteområder som gjør det mulig å bygge rimeligere boliger, fremholder Jæger som opplyser at OBOS har utfordret politikerne med å foreslå en høyblokk på 22 etasjer på sitt kommende boligprosjekt sammen med Veidekke på den gamle Nordea-tomten på Majorstua.

– Dette kan bli en prøvestein for å se om Oslo-politikerne skjønner boligutfordringen, kommenterer han.

Sterkt boligår

Boligbyggingen i 2015 økte med 18 prosent og nådde vel 30.000. Også boligsalget vokste med 19 prosent slik at fjoråret fremstår som det sterkeste boligåret de siste fem årene.

For desember måned i fjor økte igangsettingen med 14 prosent sammenlignet med samme måned i 2014, mens salget kunne vise til en fremgang på hele 19 prosent i måneden. Begge tallene representerer høyeste nivå i løpet av de siste fem årene.

For siste kvartal 2015 lå igangsettingen 12 prosent høyere enn for samme periode i 2014, mens salget økte med åtte prosent i samme periode. Her representerer salget det høyeste 4. kvartalsnivået siden starten av registreringen i 1999, mens det for igangsettingen er nest beste 4. kvartal kun slått av 2006 rett før finanskrisen sendte boligbyggingen rett ned.

Leiligheter dominerer

Det er leilighetsmarkedet som står for veksten og dermed tar stadig større markedsandeler. For hele året representerte leiligheter 53 prosent av det som ble solgt av nye boliger og 54 prosent av det som ble igangsatt. Det ble videre solgt 40 prosent flere leiligheter i 2015 enn året før, mens det for igangsettingen av nye leiligheter skjedde en økning på 38 prosent.

Enebolig- og småhusmarkedet både for salg og igangsettingen holdt seg svært stabilt i antall i fjor, men taper i markedsandeler mot leiligheter.

Rogalandssvikt

Etter mange gode år kan Rogaland for 2015 vise en tilbakegang både for salg og igangsetting. For solgte nyboliger er nedgangen 14 prosent sammenlignet med 2014, mens det for igangsettingen er et fall på hele 20 prosent.