Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Slik unngår du farlige istapper

Istapper er et tegn på dårlig isolering, og kan skade både folk og taket ditt. Her er fem tips for å unngå istapper.

 Hver vinter oppstår det farlige situasjoner fordi istapper faller fra hus- og hyttetak. Hvis det pleier å være istapper fra taket der du bor, er det et tegn på at noe er galt.

- Istapper er et tydelig tegn på at isolasjonen er for dårlig. Varme trekker opp gjennom takkonstruksjonen og smelter snøen, sier Raymond Myrland, kjedeleder i Mesterhus.

Sikkerhetsfare
Hus- og gårdseiere er selv ansvarlige for sikkerheten til de som ferdes rundt boligen.

- Vi har sett flere tragiske saker om folk som har fått istapper i hodet. Det er viktig å fjerne istapper etter hvert som de kommer, også de små. Det er samtidig viktig å unngå istapper i utgangspunktet, mener Myrland.

Skader også taket
Istapper er ikke bare farlig for de som ferdes på bakken. Det kan også gjøre skade på tak og nedløp.

Ifølge Finans Norge utbetalte norske forsikringsselskaper erstatning for vannskader som følge av frost for over 105 millioner kroner i 2015.

- Is kan skade takrenner og nedløp, eller demme opp for vann som smelter. Det kan føre til vannlekkasje. Selv om det er tørr snø på taket, kan det være litervis med vann inne i huset om du ikke tar forhåndsregler, sier Myrland.

Lurt å etterisolere
Ifølge tall fra Sintef Byggforsk kan du redusere energibehovet med opptil 20 prosent ved å etterisolere. Det vil også redusere dannelsen av istapper.

- Har du et kaldt loft kan det være lurt å etterisolere mellom etasjene. Da hindrer du varmetap fra etasjen under loftet. Hvis dampsperren i yttertaket ikke er tett kan det være nødvendig å bytte den ut. Da er det lurt å kontakte fagfolk, sier Myrland.

Mesterhus har fem tips for å unngå istapper eller skade fra istapper:

1. For boliger med skrått isolert tak: Etterisoler innvending mellom taksperre, men husk å fjerne dampsperren av plast først.

2. For boliger med kaldt loft: Etterisoler loftsbjelkelaget med minst 300 mm isolasjonstykkelse. Sørg også for å opprettholde god ventilasjon.

3. Måk taket dersom det kommer store snøfall.

4. Fjern istapper etter hvert som de kommer.

5. Sett opp advarsel for fotgjengere om nødvendig.