Bekkelaget renseanlegg på Ormøya i Oslo. Foto: Trond Joelson

Konsulent fant flere mangler ved milliardprosjekt – men ikke aktuelt å heve OSSA-kontrakt

I fjor sommer ble Dovre Group hentet inn for å kvalitetssikre milliardprosjektet Utvidelsen av Bekkelaget renseanlegg, og i sin rapport påpeker de flere mangler og tiltak til utbedring.

Byggeindustrien har tidligere flere ganger omtalt det store prosjektet med å utvide Bekkelaget renseanlegg. Den spanske entreprenøren Obras Subterraneas (OSSA) fikk den store fjellentreprisen, men kom raskt på etterskudd. Vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune har senere tatt på seg noe av skylden for dette, men samtidig har de to ganger varslet den spanske entreprenøren om heving av kontrakten. Begge ganger har de trukket varselet.

Sommeren 2015 tok den daværende byråden for miljø og samferdsel, Guri Melby, grep, og hentet inn ekstern konsulent.

- Når det gjelder redegjørelsen fra Vann- og avløpsetaten så er avvikene som kommer fram bekymringsverdige, og jeg tar den til etterretning. Etaten har iverksatt tiltak som ivaretar utfordringer med HMS og videre fremdrift i prosjektet, og jeg har tillit til at VAV håndterer dette godt, sa hun til Byggeindustrien den gang.

Mangler og tiltak

Rapporten fra konsulentselskapet Dovre Group om det store offentlige prosjektet er unntatt offentlighet, og Byggeindustrien har ikke fått tilgang til denne. Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel innrømmer derimot at konsulenten fant mangler ved prosjektet.

«Prosjektet har en investeringsramme på nærmere 3 mrd. og er planlagt ferdigstilt i 2020. Dovre er bedt om å gi en bred vurdering av kvaliteten på utbyggingsprosjektets leveranser. Dovre avdekket i løpet av høsten 2015 mangler ved prosjektet som byrådsavdelingen har gitt etaten i oppdrag å utarbeide og implementere en tiltaksliste for å utbedre. Dette arbeidet pågår nå i etaten. Etaten vil gjennomføre de tiltak som er nødvendige for å sikre tilfredsstillende styring, kontroll og leveranser fra prosjektet», skriver kommunaldirektør i byrådsavdeling for miljø og samferdsel (MOS), Eivind Tandberg i en e-post til Byggeindustrien.

Ikke aktuelt å heve kontrakten nå

Kommunaldirektøren vil i et telefonintervju ikke gi noen detaljer på hvilke mangler som Dovre Group har påpekt, og sier at dette er en pågående prosess hvor man nå vurderer rapporten og følger opp anbefalingene.

- Vil manglene ha noe å si for ferdigstillelsen?

- Så vidt jeg har fått oversikt over så regner de å være ferdig med prosjektet omtrent som planlagt, men det er klart at det ofte skjer noen forskyvninger i så store prosjekt, svarer Tandberg til Byggeindustrien, men understreker at han ikke har fått tilbakemelding om at disse vil bli vesentlige.

– To ganger tidligere har VAV sendt varsel om heving av kontrakten til den spanske entreprenøren OSSA. Er dette aktuelt nå?

– Jeg vet ikke om det er aktuelt nå. I innledningsfasen av prosjektet var det utfordringer i måten de la opp arbeidet sitt på, og det ble gitt varsel. Forhold er utbedret slik at det kommer innenfor det vi oppfatter som akseptabelt. Jeg har i alle fall ikke fått tilbakemelding at det er aktuelt med sånne varsler i denne omgang. Men det er klart at i en hver kontrakt er det muligheter å gå til oppsigelse eller andre sanksjoner. Men jeg har ikke hørt at det er aktuelt i denne omgang.

Bedre fremdrift

I desember spurte Byggeindustrien VAV om fremdriften på prosjektet hadde bedret seg og om entreprenøren hadde tatt igjen noe av det tapte. En måned senere fikk vi svar av kommunikasjonsavdelingen i etaten.

«Produksjonen har økt betraktelig siden våren 2015 og holder seg på et jevnt nivå de siste månedene. Entreprenøren øker tempoet og har potensialet for å øke det ytterligere. Entreprenøren holder fremdriftsplanen, på noen elementer ligger de litt etter planen, på andre elementer ligger de foran. Slik det ofte er i store prosjekter. Byggherren er fornøyd med fremdriften», skrev de.

VAV henviser først alle spørsmål om den eksterne konsulenten til byrådsavdelingen, men etter at Tandberg har svart – gjør VAV det samme.

– Kan dere si noe om hva disse tiltakene innebærer?

– Vi er godt i gang med å følge opp anbefalingene fra konsulenten. Det er blant annet tilført nye ressurser til prosjektet, svarer kommunikasjonsrådgiver Tone Spieler i en e-post til Byggeindustrien.

– Hva har det å si for prosjektet?

– Det bidrar til å sikre at prosjektet gjennomføres med kvalitet i alle ledd, noe som er bra, svarer hun.

– Den eksterne konsulenten peker på mangler og mener det er nødvendig med «tiltak som er nødvendige for å sikre tilfredsstillende styring, kontroll og leveranser». Betyr det at dere er uenige med det den eksterne konsulenten har påpekt?

- En ekstern kvalitetssikrer er viktig for et så stort prosjekt som UBRA (bevilgning 2,74 milliarder kroner). Dette er i tråd med byrådsavdelingens ansvar for å følge opp gjeldende virksomhet i gjennomføringsfasen i tråd med krav til virksomhetsstyring og de føringer som er lagt i styringsdokumentet. Formålet med oppdraget er å sikre at byrådsavdelingen ivaretar sin tilsynsfunksjon på en kompetent og konstruktiv måte. De ekstra kvalitetssikringstiltakene som konsulenten forslår er positive for prosjektet. Fremdriften i prosjektet ble forsinket i forbindelse med inngåelse av kontrakt for fjellentreprisen, og oppstart av arbeidene i kontrakten. Med dette utgangspunktet er fremdriften i fjellentreprisen nå tilfredsstillende, avslutter hun.

OSSA kjenner ikke til mangler

Den spanske entreprenøren OSSA understreker også at fremdriften på prosjektet «er god og tilfredsstillende, og at OSSA følger den fremdriftsplanen som ble utarbeidet 21.05.15».

– Hvordan stiller dere dere til manglene som er avdekket, og hva har dere gjort for å rette dem opp?

– OSSA er ikke kjent med hvilke eventuelle konklusjoner Dovre Group har kommet med overfor byrådsavdelingen for miljø og samferdsel når det gjelder OSSAs arbeid med utvidelsen av Bekkelaget rensesanlegg. OSSA har derfor ikke noe grunnlag for å svare på spørsmål omkring dette nå, svarer daglig leder Pablo Pacios Ferrero i OSSA Norge i en e-post.