<p>Frank A. Åser i Nordic Isoelementer er offisielt i gang med produksjonen av EPS på Biri Foto: Jørn Hindklev).</p>Utstyret til EPS-produksjonen har krevd 10 millioner kroner. Foto: Jørn HindklevLars Ø. Børve Innovasjon Norge. Foto: Jørn HindklevFrank Berget holder kontroll på EPS-produksjonen. Foto: Jørn HindklevRåstoff. Foto: Jørn HindklevIkke popcorn, men EPS-kuler. Foto: Jørn HindklevInnovasjon Norge har støttet prosjektet med 6,5 millioner kroner. Foto: Jørn HindklevRykende fersk EPS-blokk klar for å bli byggevarer. Foto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFull fart i limelinja. Foto: Jørn HindklevNy logistikkhall. Foto: Jørn HindklevKlar for pakking. Foto: Jørn HindklevPå Biri lages det skreddersøm. Foto: Jørn HindklevStor aktivitet har gitt kraftig press på på kontorkapasiteten til Nordic Isoelementer. Nytt kontorbygg er på plass, selvsagt av egenproduserte elementer. Foto: Jørn Hindklev

Øker verdiskapningen i eget hus – forventer omsetningsbyks

Onsdag 20. januar trykket Nordic Isoelementer og daglig leder Frank A. Åser sammen med Innovasjon Norge på startknappen og startet offisielt sin EPS-produksjon på Biri.

Nordic Isoelementer tar dermed større del av verdiskapning i fundamenteringsproduktene de tilbyr byggenæringen.

̶ En milepæl Nordic Isoelementer og nok et bidrag til industriell utvikling på Innlandet, sier Åser.

I september i fjor slapp Nordic Isoelementer nyheten om at den første EPS-blokka var produsert på Biri. Etter det er det nye EPS-produksjonsanlegget som har krevd en investering på totalt 10 millioner kroner blitt testkjørt og fintunet og en del av den egenproduserte EPS-en har allerede blitt benyttet til Nordics egenproduksjon av ringmurselementer.

Kunne ikke gå på akkord med kvaliteten

Årsaken til at Nordic Isoelementer valgte å satse på egenproduksjon av EPS er det Åser karakteriserer som ujevn kvalitet på EPS han tidligere har kjøpt av andre produsenter.

̶  Vi klarte aldri å få orden på kvaliteten på levert vare og mente vi ikke kunne gå på akkord med kvalitetsdokumentasjonen vår, sier han.

Nå har Nordic Isoelementer som eneste norske EPS-produsent fått produktdokumentasjon fra SINTEF på plass.

̶ Det mener vi er det beste kvalitetsstempelet for råvaren vi benytter i vår egenproduksjon. Når vi nå offisielt starter EPS-produksjonen, vil vi også tilby produktet for proffkunder i nærområdet som ønsker å kjøpe kortreist EPS direkte fra oss på Biri, sier Åser.

Forventer omsetningsvekst

Med ny produksjon og investeringer i ny pakke- og skjærelinje i en ny logistikkhall, har han forventninger om en omsetningsvekst på 5-6 millioner kroner per år de nærmeste årene.

Nordic Isoelementer hadde et godt år i 2015 og oppnådde en omsetning på cirka 40 millioner kroner.

̶ Etter at vi har tatt grep i vår egen produksjon det siste årene, har vi økt omsetningen med 9 millioner kroner og vi har utvidet med seks ansatte og er nå totalt 23 ansatte i bedriften, opplyser han.

Åser sier han fikk klare tilbakemeldinger fra andre i EPS-bransjen at det var dødfødt å satse på produksjon i et marked som allerede er mettet.

̶  Våre kalkyler viser at dette er en investering som umiddelbart vil betale seg, uttaler han.

Av totalinvesteringen på 10 millioner kroner i EPS-produksjonen, har Innovasjon Norge stilt med 6,5 millioner kroner.

̶  Dette hadde ikke latt seg realisere uten midler fra Innovasjon Norge. Vi må også rette en stor takk til bankforbindelsen Toten Sparebank som har vært fremoverlent og hatt tro på oss i denne prosessen, sier Åser.

­ - Denne investeringen bidrar til å trygge industrisysselsettingen man allerede har og Innovasjon Norge har som målsetning å fremme bedrifts- og samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter. Dette prosjektet faller naturlig i den folden. Det er denne type prosjekter Innovasjon Norge ønsker å jobbe med og spesielt i Oppland skulle vi gjerne sett mer av denne type satsinger, sier Lars Ø. Børde i Innovasjon Norge før han trykker på knappen og starter maskineriet.

Framtidens fundamenteringsløsninger

Åser er trygg på Nordics målrettede satsing og mener framtiden for norsk byggenæring er en forflytning av produksjonen fra byggeplass til skreddersydde løsninger som blir produsert under trygge forhold i fabrikk.

̶  Vi tilbyr fundamenteringsprodukter som både er timebesparende for entreprenøren, samtidig som de reduserer behovet for betong drastisk. I både et klima- og økonomisk perspektiv er skreddersydde fundamenteringsløsninger framtidens produkter. Derfor er det gledelig for meg å se at spesielt byggherrene har begynt å stille mer kritiske spørsmål rundt hva de faktisk ønsker å oppnå med sine fundamenteringsløsninger. Det som skjer under svilla begynner sakte, men sikkert å komme opp i dagen, sier Åser.