Norske arbeidsgivere kan ikke lese private meldinger

Norske arbeidsgivere kan ikke overvåke ansattes chattesamtaler. Heller ikke etter dommen som nylig falt i Strasbourg, slår Datatilsynet fast.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) fastslo i en dom 12. januar at arbeidsgivere under bestemte vilkår kan lese private chat- og epostmeldinger som ansatte sender i arbeidstiden.

– EMDs frifinnelse av Romania for menneskerettsbrudd innebærer ikke at Norge må endre sine nasjonale regler for når arbeidsgiver har lov til å gjøre innsyn i epost og chattlogg. Endring av nasjonale regler er først og fremst aktuelt hvis et land blir dømt for brudd på menneskerettighetene av EMD, sier Datatilsynet i en pressemelding tirsdag.

– Når et land blir frifunnet for menneskerettsbrudd, trenger ikke andre land å gjøre sine nasjonale regler mindre strenge, heter det.

Dommen fra EMD gjaldt et spørsmål om Romania hadde krenket menneskerettighetene til en rumensk statsborger. Klageren mente at den rumenske staten, i form av rumenske domstoler, hadde krenket hans rett til vern av egen korrespondanse ved å tillate føring av en chattelogg som bevis i en oppsigelsessak og å godkjenne oppsigelsen som gyldig. EMD kom etter en helhetlig vurdering til at det ikke hadde skjedd noe brudd på klagers menneskerettigheter.

– EMD sier eksplisitt i saken at mange arbeidsgivere tillater eller godtar noe personlig bruk av jobbens datautstyr. Under slike betingelser, sier domstolen, vil saken stille seg annerledes.