Bjørvikkvartalet

De to tradisjonsrike selskapene Buer Entreprenør og Våle Bygg fusjonerte på vårparten i fjor. Nå er det første prosjektet under felles fane – Backe Vestfold Telemark – nettopp avsluttet i Sandefjord.

Fakta

Sted: Sandefjord
Prosjekttype: Boligblokker
Bruttoareal: 6.568 kvm
Byggherre: Hystadveien 13
Totalentreprenør:
Backe Vestfold Telemark
Kontraktssum inkl mva:
142 millioner kroner
Arkitekt: PV arkitekter
LARK: Carl C. Fon
Rådgivere: RI rør: Imtech l RIV: Bryn Byggklima Vestfold l RIE: Moer
installasjon l RIB, ByFy og AKU: Rambøll l RIG spunt: Seierstad Geo
l RIBR: Norconsult l Oppmåling: Geoingeniørene
Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Carl C. Fon l Peling og spunting: Seierstad Pelemaskiner l Rystelsesmåling: Nexconsult l Nabodokumentasjon: Tønsberg Taksering l Betong-
leveranse: Norbetong Sandefjord l Legging av armering: Henrik Byboth Armering l Stål og betongelementer: Loe Betongelementer l Mur: Vidar S. Johansen l Flisarbeider: Bjørvik Malerservice l Ventilasjon: Bryn Byggklima Vestfold l Rørlegger: Imtech l Elektro: Moer Installasjon l Byggevarer: Maxbo l Vinduer: Nordan l Innvendige dører: Easy Door l Aludører: Saga Aluminium l Porter: Portservice Øst l Lås og beslag: Kaba Møller Undall l Tekking: Byggpartner l Blikkenslager: Komplett Tak l Himling: Kjønnerød Montasje l Kjøkken og garderobe: HTH l Kjerneboring: Mero Betongsaging l Branntetting: Bygg & Brannsikring Østlandet l Riving:
AF Decom l Brakkerigg og maskinleverandør: BAS Maskinutleie l Stillas: B & B stillas l Heis: Reber Schindler Heis

Frem til mai 1949 holdt Sandefjord Gasværk til på deler av denne eiendommen, som ligger mellom Hystad-
veien i vest og Sandefjords-
veien i øst. I årene etterpå har det vært ulike former for næringsvirksomhet her, før den fysiske oppstarten på leilighetsbygget tok til i mars 2014.
Byggherre er Hystadveien 13 AS som utgjøres av aksjo-
nærene Backe Prosjekt med sine 75 prosent, Alfred Bjørvik Eiendomsselskap med 17 prosent, mens Emart Invest og Leiar Invest har fire prosent hver. Totalentreprenør frem til sammenslåingen av de to Backe-selskapene var Våle Bygg, men ble altså fullført av Backe Vestfold Telemark.


Er blitt styrket
– Vi trakk veksler på hver-
andre før sammenslåingen også, da var det blant annet håndverkere fra begge selskapene som jobbet på dette prosjektet. Men nå er vi tydelig styrket både når det gjelder prosjektledelse og prosjektering, og kan gå på større og mer komplekse prosjekter. Vi har enda flere egne håndverkere og har gått fra å være to mellomstore til å bli en stor entreprenør i distriktet, bekrefter prosjektleder i Backe Vestfold Telemark, Karl W. Weldingh.
Prosjektleder Ingvild Rysstad Slommerud i Backe Prosjekt mener den største utfordringen var størrelsen.
– Med sine 53 leiligheter er det et ganske stort prosjekt i Sandefjord. Samtidig som det har en fin sentrumsnær beliggenhet med kun kort gåavstand inn til byen. Vi håpet og regnet med at det ville bli godt mottatt i markedet, forteller Slommerud.
Opprinnelig var prosjektet planlagt med næringslokaler i deler av første etasje, men det ble senere gjort om til å omfatte leiligheter i alle plan.
Tidligere tiders industrivirksomhet av ymse slag gjorde det nødvendig med bortkjøring av forurensede masser i grunnen. Eiendommen, som egentlig var flere tomter slått sammen, ligger i nærheten til et tidligere bekkeleie. Det var derfor også visse utfordringer med leireforekomster da grunnarbeidene tok til.
Det 6.568 kvadratmeter store boligprosjektet består av plasstøpt kjeller, prefabrikkerte betongelementer, hulldekker og plassbygde klimavegger.

Logistikken løste seg
– I og med at vi bygde som vi gjorde hadde vi god plass oppå atriet da dekket over p-kjeller sto ferdig. P-kjelleren ble også brukt som lagringsplass for varer og materialer. Logistikken kunne vært atskillig mer krevende
dersom vi ikke hatt et godt samarbeid med brannvesenet. De holder til på naboeiendommen nord for oss og vi fikk disponere en av deres to tilkjørselsveier. Sandefjord kommune har også vært meget samarbeidsvillige i dette prosjektet, forklarer Weldingh.
Arkitekt i prosjektet er PV arkitekter fra Larvik, som har samarbeidet om boligprosjekter med selskaper i Backegruppen tidligere.
– Bjørvikkvartalet er et leilighetsbygg formet som en hestesko med et atrium liggende mot sør/sørøst. Innkjøringen til parkeringskjelleren og bodarealene er inn fra det sørøstre hjørnet. Bygget er på fire etasjer med øverste etasje tilbake-
trukket i deler av bygget. Det er valgt en svalgangsløsning, som gjør de aller fleste leilighetene gjennomgående, sier Marika Maczko, daglig leder i PV arkitekter.
Leilighetsstørrelsene spenner fra 50 til 135 kvadratmeter, men ingen av enhetene har balkonger som vender mot den mer trafikkbelastede Sandefjordsveien. De største terrassene er på hele 53 kvadratmeter. At svært mange av leilighetene er romslige og jevnt over har store terrasser eller balkonger er et bevisst valg fra arkitekter og utviklere.

Sol og dagslys viktig
– Mitt inntrykk er at mange av kjøperne kommer fra nærområdet og er vant til gode uteområder, men som nå ønsker noe lettstelt uten å ville gi slipp på solforholdene. For folk i Sandefjord og Tønsberg betyr balkonger og terrasser mye – da blir uteoppholds-
områdene ikke uvesentlige. Det grønne atriet i midten er regulert inn som privat, med atkomst kun for beboerne, forteller Maczko.
Slommerud er helt enig i at det private uteområdet vil oppleves som et pluss.
– At atriet er forbeholdt kjøperne har vi fått gode tilbakemeldinger på. Vi begynte å overlevere leilighetene i desember. Men vi tror at beboerne vil få en slags nyforelskelse i leilighetene sine når våren kommer og uteanlegget virkelig kan nytes for fullt, sier hun.
Arkitekt Maczko er fornøyd med helheten i det ferdige prosjektet, og mener det er et resultat av tett prosjektering og valg av gode løsninger gjennom faglige diskusjoner.
– Backe Prosjekt er opptatt av å levere en ordentlighet i materialer, detaljer og løsninger. Man oppnår de beste resultatene når alle aktører, entreprenører og rådgivere kan å jobbe tett sammen, og diskutere utfordringer i forkant. Det har vi fått til her, sier hun.


Flere prosjekter