Treet

Prosjektsjef Ole Herbrand Kleppe i BOB Eiendomsutvikling.

Ved Damsgårdssundet i Bergen har BOB Eiendomsutvikling ført opp verdens høyeste boligblokk i tre.

Fakta

Sted: Bergen
Prosjekttype: Nybygg, boligblokk
Totalkostnad eks mva:
220 millioner kroner
Bruttoareal: 5.600 kvm
Tiltakshaver:
BOB Eiendomsutvikling
Arkitekt: Artec Prosjektteam
Totalrådgiver: Sweco
Underentreprenører/leverandører: Massivtre- og limtrekonstruksjoner: Moelven Limtre l Moduler: Kodumajatehase l Stillas: Ramirent l Grunn- og betongarbeid: Strand l Elektro: Sønnico l VVS: Anders O Grevstad l Glassfasader: Bue Aluminium l Metallfasader: Sigurd Opheim l Takterrasser: Fana Blikk l Anleggs-
gartner: Svein Boasson l Heis: Reber Schindler l Maler: Malermester Monsen

Treet har 14 etasjer og rommer 62 leiligheter. Bygget er tegnet av Artec Prosjektteam AS, og Sweco Norge er totalrådgiver. Samlet areal er på 5.600 kvadratmeter, mens salgbart areal er 3.850 kvadratmeter.
Treet, som er støttet av Innovasjon Norge og Enova, er ført opp i delte entre-
priser. Total kostnadsramme for prosjektet er på cirka 220 millioner kroner inkl. mva. Byggestart var i mai 2014 og bygget stod ferdig i desember i 2015.

Høy standard
De 62 leilighetene er enten 42 kvadratmeter (ettroms) eller 64/66 kvadratmeter (toroms). Kvadratmeterpris ved salg har variert fra 46.500 til 66.500 kroner etter beliggenhet og salgstidspunkt. Prosjektsjef Ole Herbrand Kleppe i BOB Eiendomsutvikling beskriver standarden som høy, med blant annet integrerte hvitevarer, downlights og flislagte bad. Kjøperne kunne velge mellom tre innredningspakker – mye, mer (oppgradering parkett og kjøkken) og mest (oppgradering parkett, kjøkken og bad).
Det er takterrasser i både 13. og 14. etasje, og et trimrom i niende etasje. Halvparten av leilighetene vender mot sørvest og har gode solforhold. De andre vender mot Damsgårdssundet, og har utsikt mot byfjellene Fløien og Ulriken. 58 leiligheter har innglassede balkonger.

Millimeterpresisjon
Treet står på utfylte masser i Damsgårdssundet, rett sør for Puddefjordsbroen. Planområdet for Treet er på fem mål, mens tomten er på 700 kvadratmeter. Bygget har en grunnflate på 21 x 21 meter. Deler av bygget står på 102 stålkjernepeler, de lengste tolv meter. Noen av pelene er trykkpeler, andre er strekkpeler.
Oppå et plasstøpt parkeringsanlegg er det stablet fire etasjer med leilighetsmoduler, så ble fem etasjer med høye bærende veggelementer av limtre montert rundt leilighetene og en plattform av limtre i femte etasje. Deretter ble en etasje med leilighetsmoduler løftet på plass inne i rammen i plattformen med en klaring på 34 millimeter.
Etter at et dekke av betongelementer ble plassert oppå de fem etasjene med leiligheter ble prosessen gjentatt to ganger. Limtreelementene måtte plasseres med en presisjon på pluss/minus fem millimeter i høyden og helt loddrett. Alle hull er forboret, og alle de bærende elementene er prøvemontert på fabrikken.
Leilighetsmodulene og de bærende elementene er bygget på fabrikker, mens, byggeplassen har vært en montasjeplass.
– Dette har gitt raskere produksjon og betydelig mindre kapp og avfall, sier Ole Herbrand Kleppe. Alle tekniske installasjoner og hvitevarer er ferdig installert i modulene. Tilkobling til bygget skjer via tekniske sjakter i korridorene. Leilighetsmodulene er bygget i Estland av Kodumaja, som også har montert dem.
Limtrekonstruksjonene er bygget og montert av Moelven. Modulene ble fraktet på skip til byggeplassen, mens de bærende elementene kom på bil.
Trevirket i bygget oppmagasinerer cirka 2.000 tonn CO2, noe som tilsvarer CO2 fra 1.400 biler i ett år. Alt tømmer i limtreet er norsk gran. Treet vil ha en levetid på minst 70 år, men kan stå mye lenger.

Svaier 70 mm
Ved prosjekteringen av bærende konstruksjon har jordskjelv-
krefter vært mest dimensjonerende. Treet vil svaie 70 millimeter i orkan. For å få svingeakselerasjon ned til nivå der det ikke er ukomfortabelt å være i bygget, er det betongdekker i femte og tiende etasje og på taket for å gi bygget nok tyngde. Avstivende fagverk av tre i veggelementene bidrar også til økt stabilitet og redusert svingeakselerasjon. Å få ned svingeakselerasjonen var en krevende del av prosjekteringen.
Leilighetsmodulene er ifølge Kleppe ekstra tette for å redusere gjennomtrekk. Hulrom i gavlene er fylt med 25 mm matter av steinull, som gir både brannsikring og isolasjon.

Glass og cortenstål
Gavlveggene er kledd med cortenstål, mens fasadene med balkonger er i glass. Limtrekonstruksjonene er synlige gjennom glasset. Det er 42 cm isolasjon i gavlveggene, 25 cm i glass-
fasadene og i snitt 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,8. For å unngå fukt i konstruksjonen ble det lagt midlertidig tekking på betongen i femte og tiende etasje.
Hver leilighetsmodul er en boks som står på neoprenmatter som bryter lyd. Dette er ifølge Kleppe en god måte å bygge på rent akustisk. Nærheten til trafikken på Puddefjordsbroen gjorde at BOB Eiendomsutvikling valgte å ha innglassede balkonger. Vinduene har også lav lydgjennomgang. Innglassede balkonger beskytter dessuten limtrekonstruksjonene.

15 kWh
Treet er prosjektert og ført opp etter Tek10 og er i energiklasse A. Bygget er tilkoblet fjernvarme, og oppvarming skjer med radiatorer. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 15 kWh. Det betyr at med en strømpris på en krone vil det koste cirka 600 kroner årlig å varme opp en leilighet på 42 kvadrat-
meter. Leilighetene har balansert ventilasjon med effektiv varmegjenvinning.
Bygget er ifølge Kleppe Norges mest brannsikre leilighetsbygg.
– Når limtrekonstruksjoner begynner å brenne dannes det et lag av kull på utsiden av trevirket og brannen slukner. Alle treover-
flater er malt med brannmaling og det er slukkevann for brannvesenet i hver etasje. Det er sprinkling i leiligheter, i korridorer og over himling. Leilighetene er godkjent i brannklasse EI90, sier Kleppe.

Kan bygge 25-30 etasjer
Den største utfordringen i prosjektet har vært været. I 2015 regnet det tre meter i Bergen. Nøyaktighet ved montering og logistikk har vært andre utfordringer.
Ifølge Kleppe har Treet gitt BOB Eiendomsutvikling økt kompetanse.
– Dette er vårt første prosjekt med moduler og første prosjekt med så stor grad av industriell produksjon. Vi har også lært mye av å jobbe med de faglige miljøene i Sweco, Moelven og Kodumaja, sier Kleppe.
Han sier at med den kunnskapen som er utviklet gjennom Treet kan man nå bygge trehus på 25 til 30 etasjer.
– Det gjør Treet til et pilotprosjekt som viser vei for andre trebygg. Under prosessen har mantraet vårt vært at vi må tro på at det umulige er mulig, sier Kleppe.


Flere prosjekter