Fåberggata 154

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med ferdigstillelsen av Fåberggata 154 i Lillehammer, har Andreassen Blomster fått moderne lokaler som sikrer den tradisjonsrike familiebedriften en solid plattform for framtiden

Fakta

Sted: Lillehammer
Prosjekttype:
Næringsbygg/leiligheter
Byggherre: Andreassen Blomster
Bruttoareal: Ca. 6.000 kvm
Totalentreprenør:
Tronrud Mjøsbygg
Kontraktssum eks. mva.:
Ca. 53 millioner kroner
Arkitekt: Arkitektkontoret Atelier 4
Byggeledelse: Boligbyggelaget
USBL Lillehammer
Rådgivere: RIB: Graff Bygg Consult l RIBr: SOS Brannconsult
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: S&B Stenersen l Taktekking: Kvernmo Tak l Prefab. betongelementer: Opplandske Betongindustri l Ferdigbetong: Betong Øst l Stålkonstruksjoner: Eivind Hansen l Brannisolering, -tetting og -dører: Firesafe l Rørlegger: GK Rør l Malerarbeider: Malermestrene Indre Østland l Blikkenslager og vent.arbeider: Gunnar Jensen l Elektro: HB Elektro l Kjølerom butikk: Norpe Coolteam l Kjøkken, bad og garderober: Innlandet Kjøkkenforum HTH l Heis leiligheter og vareheis: Orona l Lydgulv: Mjøs-Produkter l Parkett-
gulv: ParkettPartner l Balkong- og trapperekkverk: Sagstuen l Rømningstrapper og innv. ståltrapper: Brødrene Midthaug l Systemhimlinger: Tøftum Innredning l Låssystem: Kaba MøllerUndall l Flisarbeider: Mjøsen Murmester-
forretning l Porter: Port Innlandet l Alu.glasstak, -fasader og -dører: Østlandske Fasadeteknikk l Trappeheis: Access Vital l Vinduer og balkongdører: Norgesvinduet l Byggevarer: Maxbo Proff l Lagerboder: ØstCom

Utbyggingen av Fåberggata 154 beviser at det er mye i verden som er mulig, så lenge man arbeider hardt for det man tror på.
– Farfaren min etablerte gartneri her i 1942 på det som den gang var et jorde langt fra Lillehammer sentrum. Med tiden har byen spist oss opp og vi hadde et stort behov å rydde opp i de gamle lokalene våre, forteller daglig leder Arnt Erik Andreassen i Andreassen Blomster til Byggeindustrien. Andreassen Blomster er i dag medlem i kjeden Hageland.

Kom i mål med finansieringen
For å finansiere det flotte anlegget, ble løsningen å bygge leiligheter over blomsterbutikken og gartneriet. Prosjektet har vært knadd i mange år for å komme i mål. De første planene oppsto for hele ni år siden. Området var opprinnelig regulert til boliger og måtte reguleres tilbake til næringsformål.
– En skarve gartner har ikke 80 millioner kroner på bok, og for å bygge noe så bra holder det ikke å selge Primula til 19,90. Vi måtte ha noen til å hjelpe til med husleia. Vi sitter ikke igjen med kroner i hånda, men jeg er fornøyd med å ha fått en flott butikk til en god pris, sier han.
Gjennom salg av 19 leiligheter fra 82,5 til 125 kvm., klarte Andreassen å fullfinansiere prosjektet.

Kort byggetid
Tronrud Mjøsbygg har vært totalentreprenør for Fåberggata 154 og har hatt en kontrakt på ca. 53 millioner kroner ekskl. mva. Bygget består av butikk/hagesenter, kontorer, leiligheter og parkeringskjeller, og et avdelt varelager for butikken i kjelleren. Bruttoareal er ca. 6.000 kvm. I den sørlige delen av bygget er det leiligheter i tre etasjer over butikken. Alle med livsløpsstandard. I den nordlige delen av bygget er det kontorer i en etasje over butikken.
Vi kom i utgangspunkt inn i prosjektet gjennom en anbuds-
konkurranse, men dette har vært et prosjekt som har gått gjennom flere prosesser. Til slutt ble det inngått en intensjonsavtale hvor vi sammen med byggherren bearbeidet prosjektet for å få det innenfor de økonomiske rammene, sier prosjektleder Roger Thorstad i Tronrud Mjøsbygg.
Tronrud Mjøsbygg satte spaden i jorda i november 2014. Det betyr at hele prosjektet har hatt ett års byggetid.
– Det har vært et hektisk prosjekt. Gjennom gode prosesser og tett samarbeid mellom alle involverte, har vi kommet i mål uten store overraskelser, sier han.

Hevet kjelleren
Tomta har grunnforhold som for det meste består av morene. Det mye omtalte Rosenlund-prosjektet et lite steinkast lenger nord i gata, med sin parkeringskjeller i to etasjer under bakkenivå, slet lenge med grunnvannlekkasjer. Også prosjektet i Fåberggata traff på grunnvann i en tidlig fase.
– Vi traff på grunnvann i fundamenteringsfasen. Innenfor reguleringsbestemmelsene var det rom for å endre kotehøyden, og vi kunne derfor heve nivået for parkeringskjelleren over grunnvannsnivået, opplyser Thorstad.

Royalimpregnert tre
Alle fundamenter og veggskiver er utført i plasstøpt betong og i kombinasjon med en stålkonstruksjon er det byggets bærende konstruksjon. I etasjeskillene er det hulldekkeelementer. Ytterveggene er av tradisjonell bindingsverkskonstruksjon. Byggets fasade er kledt med royalimpregnert trepanel med to ulike farger for å skape en variasjon i fasadeuttrykket.
Inngangspartiet til butikken er i glass og aluminium. Over kontorlokalene er det en «glasskuppel» som bidrar til godt naturlig overlys både til kontordelen og ned til deler av blomsterbutikken.
Bygget er koblet til fjernvarmenettet og i leilighetene er det vannbåren gulvvarme bortsett fra badene, som har varmekabler. I næringsdelen er det vannbåren varme med radiatorer.
– Bygget har et lavt energiforbruk og ventilasjonsanleggene i næringsdelen har vannbårne varmebatterier, sier Thorstad. Leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Byggherren har selv tatt i et tak
Andreassen Blomstrer driver selv anleggsgartnervirksomhet, og har gjennomført deler av arbeidet utomhus og har lagt belegningsstein i parkeringskjelleren i egenregi.
– Belegningsstein i parkeringskjelleren var et bevisst valg. På Lillehammer kjører mange med piggdekk om vinteren, og det skaper mye riper i et glatt betonggulv. Steinen bidrar også til bedre drenering av vann fra smeltet snø på bilene vinterstid, sier Andreassen.
Den driftige butikkdriveren er strålende fornøyd med gjennomføringen av prosjektet. Han rapporterer også at beboerne i de nye leilighetene er godt fornøyd med sine nye boliger.
– Jeg har to barn som også er involvert i bedriften og jeg føler meg heldig som har kunnet skape en solid plattform for dem i framtiden. Vi har drevet her siden 1942 og må levere i et tøft marked framover, men nå kan vi ikke skylde på lokalene. Dette er en ny verden for oss driftsmessig, sier han.
Selv om prosjektet har krevd mye tid og tankevirksomhet, er han glad for at han selv engasjerte seg i utbyggingen.
– Det er veldig mye man må vite når man setter i gang en slik prosess, men gjennom selv å være tett på og selv gjennomføre det man kan, sparer man også mye penger, sier han.


Flere prosjekter