Kongsberg Kunnskaps- og Kulturpark – Krona

20 november i fjor kunne Kongsberg kommune arrangere en stor åpningsforestilling i sitt splitter nye kultur- og kunnskapssenter. Bygget er krona på verket for den kultursterke kommunen.

Fakta

Sted: Kongsberg
Prosjekttype: Kulturhus/Høyskole
Entreprisekostnad ekskl. mva.:
443 millioner kroner
Bruttoareal: 24.267 kvm.
Byggherre: KKP Eiendom
Prosjekt- og byggeledelse: OEC
Byggherres prosjektleder: Prodecon
Totalentreprenør:
Strøm Gundersen
Arkitekt: CODE Arkitekter
Rådgivere: RIB, RIVA, RIBrann, RIAku, RIGro og bygningsfysikk: Rambøll l RIE: Heiberg & Tveter l RIV: EM Teknikk
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Isachsen Entrepre-
nør l Pelearbeider: Seierstad Pelemaskin l Plasstøpte betong: Strøm Gundersen l Betonglev.: Kongsberg Ferdig betong l Armeringslev.: Smith Stål l Prefab. betongelementer: Loe Betong-
elementer l Bærende stålkonstruksjoner: Nils Løff l Rekkverk / ståltrapper: Consero Oslo l Tak-tekking / blikkenslager / fasadekledning: Buskerud Blikk l Mur, puss og flis: Stryken og Gudbrandsen l Gulvavretting: Industribelegg l Tømrer: Consolvo Overflate l Tre- / ståldører: Daloc l Lås og beslag: Kaba Møller Undall l Innv. systemvegger: Modulvegger l Innv. foldevegger: Trysil Byggprodukter l Systemhimlinger: Modulvegger l Alu. / glassfasade / dører / solavskjerming: UPB Holding l Porter: Windsor l Malerarbeider: Criab l Gulvbelegg: Industribelegg l Kjøkkeninnredning / storkjøkken: Myrvold Storkjøkken l Auditorier / kino / amfi / stoler: Fora Form l Mini-kjøkken: Studio Sigdal Kongsberg l Brannisolering / -tetting: Vestfold Brannsikring l Glassfasader / tak: UPB l Rørlegger: Imtech l Ventilasjon: Oras l Elektro: Abicon l Stillas: Scanstillas

Kongsbergs nye storstue for kultur, Krona, er i full drift, med kontorer, kafé, fagskole, høyskole, norsksenter, vitensenter, black-box-teater, musikkteater, tre kinosaler med til sammen 469 seter og både folkebibliotek og fagbibliotek.
Til tross for en pågående politisk debatt i Kongsberg om investeringen i nytt kultur- og kunnskapssenter til en totalpris på rundt 600 millioner kroner, er Krona et godt gjennomført prosjekt, fullført innenfor en stram tidsfrist, og budsjettet har blitt fulgt på krona.
Prosjektleder for byggherre-
organisasjonen KKP Eiendom, Roy Themte i Prodecon, sier overfor Byggeindustrien at det fra byggestart 5. oktober 2013 til åpningen av de forskjellige delene av bygget i løpet av høsten 2015, har vært godt samarbeid og fin flyt i prosjektet.
– Byggherre og total-
entreprenør har operert med en samspillsavtale, og sammen har man funnet gode løsninger. Samspillet har virkelig fungert kjempegodt, sier Themte.

Stor pelejobb
Det 24.267 kvadratmeter store bygget har dog ikke vært uten utfordringer å bygge.
– Krona ligger på en morene, og er fundamentert til fjell med 475 peler på rundt 12 kilometer til sammen, forteller prosjektlederen.
Grundig grunnarbeid har vært nødvendig for å unngå setninger på nærliggende bygninger, blant annet verneverdige Kongsberg kirke, som kun ligger et steinkast fra tomta.
– Det ble noen hundre meter med spunt rundt tomta for å unngå setninger på nabobyggene da vi gjorde utgravingen. Men også når man setter ned spunten kan det lett oppstå vibrasjoner, så vi måtte være veldig forsiktige. Aktiviteten har heldigvis ikke berørt kirken eller de andre byggene i det hele tatt, sier Themte.

Kortreist
Til tross for at det er snakk om et stort og forholdsvis avansert bygg reist på vanskelig grunn, er prosjektet gjennomført på under to år.
– Det har til tider vært et temmelig høyt trykk her, vedgår prosjektlederen.
Det har også vært begrenset med riggplass på tomten, og ettersom bygget er konstruert med store prefabrikerte betongelementer, har det ikke vært mange lagringsmuligheter. Betongelementleverandør Loe Betongelementer holder til kun et par mil unna prosjektet, så de store elementene har blitt fraktet rett fra fabrikken til prosjektet.
– Dette er kortreist betong, smiler Themte.

Vidt spenn
Det innvendige uttrykket til Krona er tydelig preget av betongelementene. Det mest påfallende innslaget er en 22,5 meter lang fritthengende gangbru, bestående av ett eneste stort betongelement på hele 36 tonn.
Brua går over et stort åpent rom midt i bygget, med overlys fra et stort glasstak og trespiler langs veggene for å sikre akustikken. Veggene er også utsmykket av den verdenskjente kunstneren Joseph Kosuth, med navnene på nedlagte gruver fra regionen, belyst bakfra med neonrør.
Fra sentrum i Krona har man tilgang til de mange forskjellige kulturelle og undervisningsmessige tilbudene som er samlet i bygget. Krona er godt tilpasset de forskjellige leietakerne, og allsidige romløsninger gir større utnyttelsesgrad av for eksempel saler og scener.
– Kinosaler står ofte tomme på dagen, og forelesingshaller står gjerne tomme om kvelden. Ved å bygge saler som kan brukes av skolen på dagtid og av kinoen på kveldstid, får vi en ekstrem stor utnyttelsesgrad. Her er det full aktivitet fra klokken syv om morgenen til elleve om kvelden, sier Themte.

Trekrona
Det allsidige kulturbygget har en tetthetsgrad på 0,4. 60 prosent av oppvarmingsbehovet skal dekkes gjennom en brønnpark på 38 energibrønner som er 300 meter dype.
Fasadene er kledd i aluminium og til sammen rundt fire kilometer med trespiler av granytterved.
– Ved å ikke ha med kjerneveden unngår man i stor grad vridninger i treet, forklarer Themte.
Prosjektet er for øvrig gjennomført med null fraværsskader, og den foreløpige responsen fra de første brukerne, enten det er skoleelever, kulturbrukere, ansatte eller andre gjester, har, ifølge prosjektlederen, vært svært positive.
– Bygget var ment for å skape liv i den gamle bydelen i Kongsberg, og det har det gjort, slår prosjektlederen fast.


Flere prosjekter