Nesttunbrekka 97

Foto: Paal HoffFoto: Paal HoffProsjektleder Kjell Sylvarnes i Backer AS og leder Per-Einar Rotvoll for totalentrepriser i Lars Jønsson AS.Foto: Paal HoffFoto: Paal HoffFoto: Paal HoffFoto: Paal HoffFoto: Paal Hoff

I Nesttunbrekka på Nesttun i Bergen har Backer AS fullført utbygging av selskapets tomt med et kontorbygg på 15.000 kvadratmeter.

Fakta

Sted: Nesttun, Bergen
Prosjekttype: Nybygg, kontor
Totalkostnad eks mva:
Ca 250 millioner kroner
Bruttoareal: 15.000 kvm
Tiltakshaver: Nesttunbrekka 97 (heldei av Backer)
Entreprenør byggfag: Lars Jønsson
Teknisk koordinator: TEVAS
Totaltekniske entreprenører: TEVAS (vent og automasjon), Petterson & Gjellesvik (elektro) og Anders O Grevstad (rør og sprinkler)
Arkitekt: b+b arkitekter
Hovedrådgiver: Multiconsult (RIB, RIV, RIE, RIAku, RIGeo, RIVA, RIVei,
RIBygnfysikk, LARK og BREEAM) l RIBr: Konsepta
Underentreprenørerleverandører: Grunnarbeid, plasstøpte betong-
arbeider og oppmåling: Åmodt Entreprenør l Betongelementer: Spen-ncon l Gulvstøp/tynnavretting: Industrigulvspesialisten l Taktekking: Protan Tak l Tømrer: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør l Heis: Kone l Porter: Crawford og Assa Abloy

Tidligere har Backer ført opp kontorbyggene Nesttun-
brekka 95 og Nesttunbrekka 99. Nesttunbrekka 97 er tegnet av b+b arkitekter AS og ført opp i byggteknisk totalentreprise av Lars Jønsson AS og tre tekniske entrepriser. Teknisk Entreprenør Vest AS (TEVAS) har vært teknisk koordinator og montert ventilasjon og sentral driftskontroll og utviklet energiløsningen i bygget. Petterson & Gjellesvik AS har utført elektroarbeid og Anders O Grevstad AS har montert rør og sprinkler-
anlegg.
Multiconsult AS har vært rådgiver for de fleste fag. De skal også leie en stor del av bygget.
Bygget har dels tre og dels fire etasjer over bakken, og underjordisk parkerings-
anlegg. Det har et areal på 10.500 kvadratmeter, mens parkeringsanlegget er på 4.500 kvadratmeter. Totalkostnad eks. mva. er på 250 millioner kroner. Grunnarbeidene startet i september 2013, og stod ferdig i desember 2015.

Produksjonsbygg
Det er plass til totalt 350 kontorarbeidsplasser i Nesttunbrekka 97. Multiconsult har 150 medarbeidere i bygget, med to tredjedeler i kontorlandskap og resten i cellekontorer. Bygget rommer også mange samhandlingsrom, to kantiner, trenings-
rom, garderober og tekniske rom.
– For oss er dette like mye et produksjonsbygg som et kontorbygg, sier regiondirektør Rune Kjærland i Multiconsult, og legger til at det er viktig at bygget er egnet for prosjektgrupper.
Parkeringsanlegget strekker seg under Backers andre bygg på tomten, og rommer totalt 260 biler – halvparten av dem under Nesttunbrekka 97. I tillegg har anlegget cirka 130 oppstillings-
plasser for sykler og eget sykkelvaskeri.

Tilpasset nabobyggene
Sivilarkitekt Bjørn Ivar Heggelund i b+b arkitekter forteller det var viktig å skape et bygg som på best mulig måte ivaretok de eksisterende kvalitetene på tomten.
– Vi hadde en tredelt situasjon med en urban karakter inne på selve næringsområdet, en overgang til offentlig areal mot Osbanen og kontakt med boligfunksjoner i eldrehjemmet i Odinsvei. Samtidig var det viktig å få til et bygningsvolum som var kompakt nok til å tilfredsstille energi- og miljøambisjonene veid opp mot behovet for dagslys til de framtidige arbeids-
plassene, sier Heggelund.
Han forteller at de har jobbet for å redusere byggets volum mot eldrehjemmet.
– Bygget ble delt inn tre volumer i tre etasjer som stikker ut mot sør, med glassvegger i de to tilbaketrukne partiene. Byggets fasade er delt i to med stående båndtekket mørk sink som hovedtema for den ene bygget, og lys puss på det andre. Byggene er således koblet sammen visuelt ved å trekke fasadelementer mellom de to byggene, sier Heggelund.

Trivsel viktig

Rune Kjærland sier at den største utfordringen har vært å skape arealer som gir god samhandling.
– Det betyr gode og attraktive arbeidsplasser med god akustikk. Vi ønsker ikke for store grupper i landskap og holder oss til maksimalt fire til seks personer. Temperatur og luftkvalitet er ofte en utfordring når mange sitter sammen. Vi er veldig godt fornøyd med bygget. Byggherren har vært lydhør for våre ønsker og vi har i stor grad kunnet påvirke hvordan bygget ble, sier han.

Stål og hulldekker
Tomten i Nesttunbrekka er på cirka seks mål og er godt utnyttet. Grunnen under nybygget består dels av fjell og dels av myr, der det er satt ned cirka 150 stålkjernepeler på inntil ti meters lengde.
Nesttunbrekka 97 er avlangt og har avrundede kortsider. Mot sørvest er bygget avtrappet mot lavereliggende bebyggelse, og under parkeringsanlegget ligger en kum på cirka 35 kubikkmeter som samler opp grunnvann.
Bygget har plasstøpte fundamenter, yttervegger, trapperom og rom for blant annet energisentral i parkeringskjelleren og ned-/oppkjøring. Det er brukt prefabrikkerte betongsøyler i kjeller og hulldekker som etasjeskillere. Betongarbeidene er utført av Åmodt Entreprenør, og det har gått med cirka 900 kubikkmeter B45 betong og 120 tonn armering. Hovedbæresystemet består av stålsøyler og bjelker i resten av bygget.
Taket er flatt, isolert og tekket med folie. Den sørøstlige delen av bygget (fløy A) har rheinsink på fasadene, mens den nordvestlige (fløy B) har hvit sto-puss.
Det er i stor grad fire millimeters gummibelegg, samt noe parkett, i Multiconsults lokaler, mens Palfinger, som skal leie deler av fløy B, har valgt tepper. Kontorlokalene har system-
himlinger, systemvegger og hele glassfronter.
Etter at bæresystemet ble montert og taket ble tekket, ble det hengt presenninger rundt store deler av bygget for å unngå fukt i konstruksjonen.

Tek10
Hovedinngangen ligger i et mellombygg mellom fløy A og fløy B. Multiconsult vil fortsatt ha sin hovedinngang i Nesttunbrekka 99 (som selskapet fortsatt skal leie), og har en to etasjers gangbru over til Nesttunbrekka 97. Mellombygget er et stort atrium. I fløy A har Multiconsult en samhandlingsgate med et atrium i tre etasjer.
Nesttunbrekka 97 er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming er basert på varmepumpe mot grunnvann via eget ammoniakkanlegg. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er cirka 70 kWh, noe som plasserer bygget i energiklasse A.
TEVAS har koordinert de tekniske fagene, montert ventilasjons-
anlegg og sentral driftskontroll og utviklet energiløsningen i bygget.
– God plan over himling og godt prosjekteringsunderlag var et godt utgangspunkt for å montere tekniske installasjoner. Det mest krevende i prosjektet er at bygget er veldig teknisk avansert og at alt må fungere.
Energiløsningen med bruk av grunnvann til varmepumpe var utfordrende, sier teknisk byggeplassleder Frankie Gindl i TEVAS til Byggeindustrien.
Prosjektleder Kjell Sylvarnes i Backer forteller at det er et mål at bygget får BREEAM-NOR Excellent klassifisering.
– For å få det til må vi dokumentere at vi oppfyller kravene til mange delpunkter, understreker han.
Per-Einar Rotvoll, leder for totalentrepriser i Lars Jønsson, legger til at klassifiseringen er krevende å oppnå og det er viktig at alle aktører samarbeider godt og er bevisst på hva som skal til.


Flere prosjekter