Enighet om pensjon i industrien

Fellesforbundet og Norsk Industri er enige om en modell for innskuddsbasert tjenestepensjon der arbeidstakerne selv må opprette en personlig pensjonskonto.

– Vi er godt fornøyd med at det nå er oppnådd enighet, slik vi hadde ambisjoner om under lønnsoppgjøret i 2014, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

Modellen legger opp til at arbeidstakerne selv blir ansvarlige for å opprette en pensjonskonto, noe som blant annet skal bidra til å sikre oppsparte rettigheter ved jobbskifte.

Åpner for egensparing

Arbeidstakeren gis rett til selv å velge leverandør. Arbeidsgiveren betaler inn til arbeidstakers pensjonskonto et beløp som tilsvarer bedriftens innskuddsnivå.

– I tillegg foreslår vi at arbeidstaker gis tillatelse til å spare resterende differanse mellom tillatte makssatser og arbeidsgivers innskuddsnivå, forklarer Lier-Hansen og Eggum i en felles uttalelse.

Et annet viktig poeng for partene er at ordningen ikke medfører økte pensjonskostnader for bedriftene.

To utredninger

Partene har fått gjennomført hver sine utredninger. Gabler har gjort jobben for Fellesforbundet, mens Norsk Industri valgte Deloitte.

Et premiss for utredningene har vært at en ny ordning ikke skal medføre krav om balanseføring eller økte utgifter for bedriftene. Rettighetene ved jobbskifte skulle styrkes, og arbeidstakers medbestemmelse over plassering og forvaltning skulle utredes med tanke på forbedringer.