Clarion Hotel Air

<i>Clarion Hotel Air</i>

800 meter fra terminalbygget på Stavanger lufthavn Sola, har Kruse Smith Entreprenør ført opp et hotell med en stor konferanseavdeling.

Fakta

Sted: Sola
Prosjekttype: Nybygg, hotell
Totalkostnad eks mva:
421 millioner kroner
Bruttoareal: 21.000 kvm
Tiltakshaver: Utsola
Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør
Arkitekt: KAP Arkitekter
Interiørarkitekt:
Space Architecture & Design
Landskapsarkitekt: BDA
Rådgivere: RIB: Procon Stavanger l RIV: Sig Halvorsen og Energi og Miljø l RIE: Rønning Elektro l RIAku: Sinus l RIGeo: Albrt Ølnes l Tredjeparts kontroll Geo: Procon
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Stitek l Grunnarbeider:
T Stangeland Maskin l Ferdigbetong: Jærbetong l Plattendekker: Bubble-
deck Norway l Betongelementer: Spenncon l Ståltak: DBC Group, Simon és Társa Kft og Weiberg 93 Ltd l Stålsøyler: Stålteknikk l Taktekking: Icopal Tak l Fasader, vindu og ytterdører: Rubicon l Innerdører: Thermax l Messing: Lie Blikk l Tømrer utv.: Byggelaget, Jæren Treteknikk l Tømrer innv.: TS Byggtjenester l Maler: Lund & Vaaland l Belegg, tepper og parkett: Vikeså Golv l Rørlegger: Sig Halvorsen l Elektro: Rønning Elektro l VVS: Energi & Miljø l Heis: Otis l Sprinkler: Aktiv Sprinkler l Branngardin: BVS l Lås og beslag: Sikring & Låsservice (ue for Thermax) l Storkjøkken: Metos l Kjøl‐ og fryserom: TS Storkjøkken l Epoksy kjøkken: Gulv & Tak l Resepsjonsdisk og møbler: Hotellkonsept l Bygge-
varer: Optimera l Maskinutleie og stillas: Ramirent

Clarion Hotel Air har et areal på 21.000 kvadratmeter og har inntil ti etasjer. Total-
kostnaden på prosjektet er 421 millioner kroner eks. mva.
– Hotellet har 296 rom, medregnet 51 suiter, superior rom og de luxerom. Hotellets viktigste kunde-
grupper er kurs og konfe-
ranser og forretnings-
reisende, sier hotelldirektør Laila Neverdahl.
Hotellet vil også ha tilbud rettet mot lokalbefolkningen, og forventet årlig omsetning er 80 millioner kroner. På spørsmål om hvilke spesielle løsninger hotellet har, trekker Neverdahl frem en atriumslobby på 1.000 kvadratmeter med 13 meters takhøyde, en storsal på 900 kvadratmeter, flott og vid utsikt fra tiende etasje, en takterrasse på 500 kvadrat-
meter, særpreget interiør og spesielle fasader.
– Vi har lagt stor vekt på å ha god logistikk i konferanse-
avdelingen. Det har vi oppnådd blant annet ved å ha alt på et plan, sier Neverdahl.
Konferanseavdelingen omfatter også sju møterom. Atriumslobbyen fungerer også som en del av konferanseavdelingen.

53 stjerner
Hotellet har en Kitchen & Table a la carte restaurant og en frokost- og lunsj-
restaurant. Både storsalen og en sal i tiende etasje kan brukes til banketter. Hotellet har ifølge Neverdahl 53 årsverk og i løpet av året vil sannsynligvis flere bli ansatt. Selv om norske hoteller ikke klassifiseres med stjerner sier Neverdahl at Clarion Hotel Air har 53 stjerner, nemlig hotellets medarbeidere.

Givende prosess
Neverdahl sier at hun har vært mest opptatt av logistikk og av å gi kundene gode opplevelser under prosjekteringen.
– Prosjektleder Nils Helberg i Kruse Smith Entreprenør har vært mottakelig for ideer og tanker vi har hatt. Det har vært en utrolig givende prosess med lite frustrasjon og et åpent, godt klima. Vi er veldig godt fornøyd med hotellbygget, sier Neverdahl.
Tiltakshaver er Utsola AS, mens bygget er tegnet av KAP Arkitekter. Oppføring har skjedd i totalentreprise med byggestart i januar 2014. Overlevering skjedde 20. november i 2015 og hotellet ble åpnet tre dager senere.

Sedumtak
Tomten er på drøyt seks mål og har fjellgrunn. Det er sprengt ut 4.500 kubikkmeter faste masser fra tomten og kjørt bort totalt 30.000 kubikkmeter masser. Under bygget er det boret 57 energibrønner ned til minus 250 meter. Brønnene er koblet til en egen energisentral for hotellet.
Bygget har et tilnærmet rektangulært avtrykk på 100 x 50 meter. Tårnet er 25 x 25 meter. Bærende konstruksjon er av plasstøpt betong, med plattendekker med påstøp som etasjeskillere. I underetasjen er det 2.000 kvadratmeter hulldekker. Deler av taket har sedumplanter. Fasadene har klimavegger med 30 cm isolasjon og Alucobond fasadeplater. De tre nederste etasjene har varmebehandlet trekledning.
Halvparten av rommene har parkett, den andre halvparten tepper. Fargen på rommene harmonerer med naturen utenfor bygget. Det er tepper i korridorene, parkett i restaurantene, epoksy på kjøkken og stålglattet, polert og behandlet betong i resepsjonen. I atriumslobbyen og i storsalen er det akustiske paneler av spiler og perforerte plater. Laila Neverdahl sier at det er brukt materialer av god kvalitet og som blir finere etter hvert. I hotellets parkeringsanlegg er det plass til 450 biler. Utsikten fra tårnet er meget god. Fra et vindu er det mulig å se både fly-
plassen og Solastranda.

850 billass
– Det er brukt 6.250 kubikkmeter B30 og 1.250 kubikkmeter B35 i konstruksjonen, noe som utgjør drøyt 850 billass, forteller Nils Helberg.
Byggets glassareal er 1.772 kvadratmeter, noe som tilsvarer 11,8 prosent av byggets vegger. Trykktesting viser en luftveksling på 0,7 per time.
Bygget har gulvvarme i fellesareal i første etasje og radiatorer på møterom. Hotellrommene varmes via ventilasjon, mens badene har gulvvarme. Varmen produseres i hotellets energisentral, som også produserer kjøling. Spisslaster tas med en gasskjel. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 118 kWh, noe som betyr at bygget er i energiklasse A. Hotellet har balansert ventilasjon.

Godt samarbeid
Ifølge Nils Helberg har byggingen gått greit. Eneste utfordring var en periode med sterk vind høsten 2015.
– Det har vært et meget godt samarbeid mellom entreprenør, byggherre og leietaker. I dette prosjektet har vi fått bekreftet at med et godt miljø og et godt samarbeid går prosessen greit. Vi har også sett hvor viktig der er å få til god rekkefølge i enkelt-
prosessene, sier Helberg.
– Oppføringen av Clarion Hotel Air har vært en utrolig fin og løsningsorientert prosess der saker har blitt løst raskt og med et fint sluttresultat, sier Laila Neverdahl.


Flere prosjekter