Billingstadsletta 16

Det gamle Tørrkopi-bygget på Billingstadsletta har fått nytt liv, flere leietakere og kunder. Moderne Byggfornyelse har etter en hektisk byggeperiode totalrenovert og bygget det om på oppdrag fra Floberg Holding.

Fakta

Sted: Billingstad, Asker
Prosjekttype:
Ombygging Næringslokale
Bruttoareal: 12.000 kvm
Byggherre: Billingstadsletta 14-18 (Floberg Holding AS)
Totalentreprenør: Moderne Byggfornyelse
Kontraktssum eks mva:
100 millioner kroner
Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter
Byggherreombud: PX Solutions
Rådgivere:
RIV: GK Norge l RIV rør: OAR l RIB: Contiga l RIG: Løvlien Georåd l RIE: Rejlers l RIBR: Firefly
Underentreprenører/leverandører: Riving: RivTec l Rullebånd: Thyssen Krupp Rulletrapper l Vareheiser: Reber Schindler Heis l Personheis: Myhre Heis & Elektro l Brønnboring: Båsum Boring l Peling: Entreprenørservice l Tak teknisk rom: Lett-Tak l Betongarbeider: Stenseth & RS l Blikkenslager: Kirkeby og Vist l Låsesmed: Romerike Låsservice l Maler: Røa Malerservice l Elektro: Arkel Asker og Bærum

Kommunedelplanen for Asker legger opp til flere boliger og mer næring på Billingstad i Asker. Allerede nå er det over 6.000 arbeidsplasser i området, og enda flere vil det bli. Ikke bare IKEA og Elkjøp, flere andre store kjeder har også funnet området attraktivt, ikke minst i næringsbyggene langs Billingstadsletta.
Bak byggherrenavnet Billingstadsletta 14-18 AS finner vi Floberg Holding som overtok eiendommen i 2014. De inngikk en kontrakt med Moderne Byggfornyelse til en verdi på 100 millioner eks. mva. for utbyggingen i en totalentreprise. Arkitekt har vært Hille Melbye Arkitekter.

Inngang på begge sider
– Det er en ambisjon om å høyne kvaliteten i dette området. Vi har tatt utgangspunkt i teglbygget og brukt stål og glass i enkle volumer og fasader, for å få de store overordnede linjene. Å beholde teglfasaden var ikke noe krav i reguleringsbestem-
melsene, men vi mente det var viktig å bygge videre på de materialene og volumene som er i området. Det er gjort grep som gjør at bygget nå henvender seg både mot Billingstadsletta og mot IKEA på sørsiden. En gjennomgående gate med inngangsparti på begge sider, gir mer hensiktsmessige arealer som kundene vil synes det er attraktivt å komme til, forklarer Alf Felberg i Hille Melbye Arkitekter.
Den gamle hallen hadde store innvendige høyder med kun en etasje, men med en mesanin. I sin form var bygget lite egnet til annen virksomhet. For å gjøre bygget mer brukervennlig ble løsningen å legge inn flere etasjeskillere innenfor eksisterende bygningsmasse, samt å bygge på ytterligere en etasje.

Fjernet alt
– Det som er spesielt er at Billingstadsletta egentlig er en myr. Den gamle hallen har gjennom tidene hatt en stor belastning der det var lager. Bygget ble ribbet fullstendig, bare ytterveggene sto igjen. En ny og nødvendig innvendig peling med en snittlengde på 13 meter, ble foretatt med kjerneboring gjennom det tykke eksisterende betonggulvet.
Andre etasje, det som var yttertaket, ble fjernet. Der ble det lagt inn en etasje der mesaninen var, det ble lagt til en ny etasje der det gamle taket var, og på toppen ble det lagt et helt nytt dekke som yttertak, forklarer adm. dir. Knut Guldbrandsen i Moderne Byggfornyelse.
Billingstadsletta 16 grenser på begge sider til eiendommer med butikker og lagerområder. De var i full drift i hele byggeperioden. Da blir det krevende når tekniske anlegg med sprinkling, svakstrøm og fiberkabler for enkelte nabobygg gikk gjennom ombyggingsprosjektet. I tillegg er Billingstadsletta til tider svært trafikkert.
– Det var ofte vareleveringer til naboeiendommene, det skapte utfordringer i den perioden vi hadde kraner på plass for innløfting av hulldekker og elementer. En byggeteknisk utfordring var den korte byggetiden, der vi skulle rive og bygge parallelt. Vi hadde fysisk oppstart rett over nyttår i 2015. Men den største leietakeren, bruktbilavdelingen til Møller Bil Asker og Bærum, hadde sagt opp kontrakten for sine daværende lokaler i bygget ved siden av og måtte inn her før de åpnet i september, sier prosjektleder for Moderne Byggfornyelse, Eivind Holter.
Prosjektet er bygget etter TEK10, det eneste avviket er at det ikke var mulig å etterisolere gulvet. Langs fasaden mot Billingstadsletta er det etablert en brønnpark med 12 brønner ned til ca. 230 meter.
– I det som vi kaller første etasje, altså over grunnetasjen i nord, er den eksisterende mesaninen i betong. Den ble komplettert med hulldekker, lik de andre nye etasjeskillerne som også har hulldekker. Taket har hulldekker med isolasjon som er tekket, sier Holter.

En gjennomgang
En ønsket utvikling av eiendommen og bygget var altså å knytte det på en god måte til eksisterende forretningsvirksomhet.
– To store rullebånd er etablert i den gjennomgående gang-
passasjen tvers gjennom bygget, som har nye inngangspartier på begge sider. I det nye yttertaket er det et ryttertak med overlys over rullebåndene for å gi dagslys inn i arealene. Med den nye passasjen kan kundene gå fra Billingstadsletta gjennom bygget og over til butikkene på motsatt side og til Ikea, sier Felberg. Det er også installert en ny personheis og to nye vareheiser.
Selv om teglfasaden og de store linjene er beholdt, har bygget nå et nytt uttrykk ved at det er etablert nye glassfasader ved grunnetasjen der Møller Bil holder til. Det er også lagt inn nye vinduer langs hele fasaden i andre etasje.
– Vi har vært med på prosjektutviklingen hele veien. Ofte involverer vi de tekniske tidlig i fasen. Vi etablerte en prosjektgruppe før vi egentlig hadde noen kontrakt med byggherre. Vi gjør ofte det når vi har en forståelse for at vi kommer til å gå videre sammen i prosessen om prosjektet, forklarer Guldbrandsen.
Bygget ble levert i henhold til avtalt leveringsdato med Floberg Holding.
– Det var ikke bare Møller Bil som skulle inn på et gitt tidspunkt. Julehandelen i begynnelsen av desember var én frist. Staples hadde sine frister forhold til skolestart i august. Denne jobben er midt i blinken for oss, vi liker å ta tak i gamle bygg og gjøre dem funksjonelle og moderne. Vi vet vi kan håndtere alle jobber. Men som sagt; det er en absolutt fordel med bedre tid, sier Guldbrandsen.


Flere prosjekter