Bjørkelangen Park, trinn 2-4

Sentralt i Bjørkelangen er Asker Entreprenør midt i byggingen av svalgangsblokker for Sentrum Vest AS. Det er lagt opp til i alt 200 leiligheter fordelt på ni blokker.

Fakta

Sted: Akershus
Prosjekttype: Boligblokker
Bruttoareal: 1.730 kvm
Byggherre: Sentrum Vest
Totalentreprenør: Asker Entreprenør
Kontraktssum eks. mva.:
106 millioner kroner
Arkitekt i forprosjekt:
Mondo Arkitekter, i gjennomførings-
fase: Felix Arkitekter
LARK: Øvre Romerike Prosjektering
Rådgivere: RIBR: Brannsafe l RIA: Sweco Norge l RIB: B - Consult l
RI Rør: Rørleggermester Svein Kragtorp l RI ventilasjon: GK Norge l
RIE: Aurskog Elektriske
Underentreprenører leverandører: Grunnarbeider: Rønaas Maskinentrep. l Pelearbeider: Seierstad Pelemaskiner l Oppmåling: Oslo Oppmåling l Stålkonstruksjoner: Næsset Mek. Verksted l Taktekking: Rune Edvardsen l Prefab betong: Systemblokk Telemark l Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo l Taksystem: Lett-Tak Systemer l Lås og beslag: Kaba MøllerUndall l Maler: Odin Entreprenørfirma l Fast innredning: Sigdal Kjøkkensenter (Knut Arild Magnussen) l Parkett: Bo Andrén l Blikkenslager: Nittedal Blikkenslagerverksted l Heis: KONE

Aurskog-Høland har ikke mer enn drøye 15.000 innbyggere, men er til gjengjeld den desidert største kommunen i areal i Akershus. Det er en kommune i vekst der innbyggerantallet i administrasjonssenteret Bjørkelangen også vokser jevnt og trutt.
Ved å nettopp ferdigstille ytterligere tre blokker i Bjørkelangen Park har Asker Entreprenør sterkt bidratt til boligbyggingen i kommune-
senteret. En blokk sto allerede ferdig da Asker Entreprenør overtok stafettpinnen som totalentreprenør i 2013.
Ikke markedsfølsomt
Thomas Berntsen er deleier og daglig leder av utviklings-
selskapet Sentrum Vest AS.
– Vi startet opp i 2008 ved å erverve to tomter, en fra en grunneier og en kommunal tomt. Bjørkelangen Park har en svært sentral beliggenhet midt i sentrum, med kort vei til forretninger og servicefunksjoner. Prosjektet ble møtt med stor interesse, markedet har aldri vært spesielt følsomt siden de fleste kjøperne her har relativt god økonomi, forteller Berntsen.

Kommer flere bygg
Til nå er totalt fire byggetrinn (blokker) ferdige på den nesten 27 mål store tomta.
– Vi har konkrete planer om i alt ni bygg, med mellom 180 og 200 enheter. Fire er overlevert nå. I byggetrinn 5 har vi solgt 15 av 20 leiligheter, planene er å starte opp med den i måneds-
skiftet januar/februar, sier Berntsen.
Forprosjekt og første byggetrinn var ved Mondo Arkitekter, men ble overtatt av Felix Arkitekter fra og med andre byggetrinn.
– Føringen er at vi skal gjøre det så likt som det første utkastet. Dette er varianter av samme blokk, med kun litt forskjell på lengden, og med litt varierende innkjøring til de underjordiske p-anleggene. Vår oppgave er å følge opp på byggeplass og revidere det som ikke har fungert så godt fra første byggetrinn, forteller Ingebrigt Foros i Felix Arkitekter.

Endring i forskrift
Foros forteller at de kom inn på et tidspunkt der det kom en endring i teknisk forskrift for å imøtekomme nye tilgjengelig-
hetskrav.
– Det viktigste for entreprenøren var å få rasjonalisert konstruksjonene med søyleplasseringer og dragere i kjellerne. I det første trinnet var søylene plassert midt på plassene, noe som ikke ga så funksjonelt parkeringsareal, sier han.
Bjørkelangen Park er tradisjonelle svalgangsblokker i fire etasjer der den øverste er tilbaketrukket. Det er gjennomgående leiligheter, med store oppholdsrom og romslige plassbygde baderom i stedet for badekabiner.
– Med plassbygde bad kan man bedre utnytte plassen, uten at det blir spørsmål om å standardisere og redusere størrelsen for å spare kostnader. Dessuten gir det en god del integrerte løsninger, sier Foros.
Asker Entreprenør har en kontraktsum på 106 millioner kroner for de tre blokkene som ble ferdigstilt i mars 2012, juni 2014 og november 2015.

Myr og leire
– Utfordringen lå ikke i selve blokkene, men i de krevende grunnforholdene her. Hele området er egentlig en myr med torv og leireforekomster. Vi måtte legge bærelag for peleriggen for å komme oss utpå, grave ned, og etablere nye bærelag på nytt. Under den tredje blokka var det dypest, med 17 til 18 meter ned til fjell. Støping av den selvbærende bunnplata og den vanntette kjelleren gjorde vi med våre håndverkere siden vi har god kapasitet og kompetanse i eget firma, sier Asker Entreprenørs formann Ole Ingvald Western.
Hver blokk inneholder 20 leiligheter som varierer i størrelse fra 65 til 107 kvadratmeter, alle med markterrasser eller store terrasser.
– Det ble fra utbyggers side lagt vekt på store balkonger og relativt dype svalganger. Det var et ønske om at svalgangene også skal kunne nyttes som en del av det felles uteområdet. I ettertid ser vi at beboerne ofte sitter på svalgangene både morgen og kveld, der de kan følge med på livet rundt og omgås hverandre, forteller Foros, som også forklarer at det er gjort grep for å skape et spill i fasadene.
– Det er et uttrekk av hovedfasadelinjene. Det er skapt et pusterom i formen på midten ved at hvert byggetrinn er splittet opp i to volumer; et trapp- og heistårn binder de to mindre volumene sammen til et større. Spillet i fasadene – at de er trukket inn og ut – løser også romligheten til leilighetene. Det skaper ikke bare rektangulære rom, men gir også noe mer intime inndelinger av oppholdsrommene, påpeker Foros.
Det eneste som i skrivende stund gjenstå nå er utomhusarbeider for byggetrinnene 3 og 4, som skal ferdigstilles i løpet av kommende vår.
– Byggetiden har vært riktig, men vi har også hatt en god fremdrift, sier Western som sammen med resten av staben til Asker Entreprenør nå gjør klar for oppstarten av byggetrinn 5.


Flere prosjekter