Dette hotellet skulle etter planen ha stått ferdig i sommer, men byggegropa har stått urørt siden høsten 2014. Illustrasjon: Link Arkitektur

Skanska saksøker utbygger i 400-millionersprosjekt

Etter planen skulle kongresshotellet stått ferdig til sommeren, men fremdeles er det kun en stor byggegrop som dominerer et helt kvartal i Stavanger. Nå havner saken i retten.

Regiondirektør Einar Vevatne i Skanska sier dialogen var fastlåst og søksmål var eneste utvei. Foto: Skanska

Skanska har saksøkt utbyggingsselskapet Herman Wedelsplass AS og eierselskapet Aton AS for kontraktsbrudd.

Det er den lokale eiendomsutvikleren Kjell Madland som er daglig leder i de selskapene entreprenøren stevner for retten.

Mangler finansiering
For noen år siden inngikk utbyggerselskapene inn en leieavtale med hotellkjeden Scandic Hotels Norge og planen var å føre opp et stort kongresshotell med 350 rom på eiendommen.

Like etter at leieavtalen var på plass, signerte byggherren en totalentrepriseavtale med Skanska på i underkant av 400 millioner kroner.

– I den avtalen ligger det noen forutsetninger om at byggherre skal stille med finanseringsgarantier overfor entreprenør, men etter to år er Kjell Madland fortsatt ikke noe nærmere en løsning. Vi har konkludert med at han aldri vil få prosjektet finansiert, sier regiondirektør Einar Vevatne i Skanska til Byggeindustrien.

Krever flere millioner
Det var Stavanger Aftenblad (krever innlogging) som først meldte om den betente byggesaken lørdag.

Til avisen sier Einar Vevatne at Skanska allerede har hatt utgifter på flere millioner kroner som de vil ha erstattet.

– Utbygger stilte noen selskapsgarantier for at vi skulle fortsette prosjekteringsarbeidene, og det har vi gjort. Disse arbeidene har kostet oss mange millioner kroner. I tillegg har vi i lengre perioder hatt store ressurser knyttet opp mot dette prosjektet som vi ønsker å få kompensert for, sier Vevatne og hevder samtidig at dialogen med motparten har vært vanskelig.

– Vi har forsøkt, men det finnes ingen vilje. Derfor har vi ikke noe annet valg enn å ta saken til retten, sier Vevatne.

Utbygger vil ikke kommentere

Byggeindustrien har vært i kontakt med byggherren i det fastlåste hotellprosjektet, men Kjell Madland vil foreløpig ikke uttale seg om søksmålet.

– Vi har ingen kommentarer til denne saken nå, sier Kjell Madland til Byggeindustrien.

Administrerende direktør Svein Arild Steen-Melvold i Scandic Hotels Norge bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at de er kjent med konflinkten mellom utbygger og Skanska.

– Det eneste jeg kan si er at vi avventer en avklaring fra Kjell Madland. Den avklaringen håper vi å få innen kort tid, sier Steen-Melvold til Stavanger Aftenblad.

Tror ikke på hotell
Grunnarbeidene er så å si ferdigstilt i prosjektet, men disse er utført av en annen entreprenør enn Skanska. Men siden høsten 2014 har byggegropa stort sett stått urørt.

– Jeg vil bli ekstremt overrasket om dette prosjektet noen gang blir ferdigstilt. Det er ingen ting som tyder på at det vil være lettere å få på plass finansiering nå enn hva det var for 2-3 år siden, sier Einar Vevatne til Byggeindustrien.