Etterlyser prisverdig arkitektur

Antall foreslåtte kandidater til Statens byggeskikkpris 2016 ligger foreløpig langt lavere enn i 2015, og fra seks fylker har det ikke kommet noen forslag. Nå etterlyser sekretariatsleder Lene Ragnhild Edvardsen flere kandidater fra hele landet.

I 2015 ble 76 kandidater foreslått til Statens Byggeskikkpris. Knapt fire uker før fristen for å foreslå kandidater går ut 9. februar, er 43 bygg foreslått som kandidater til prisen for 2016.

- Forslagene vi har fått inn så langt er dominert av bygg i Hordaland og Oslo, mens det for eksempel ikke har kommet inn et eneste forslag fra våre sørligste fylker. Vi håper at en åpen oppfordring vil bidra til at vi får inn forslag om flere kandidater fra hele landet, sier Edvardsen.

Vi vet jo at det bygges mye god og bærekraftig arkitektur rundt om i landet vårt, sier Edvardsen, som tror det handler om å gjøre folk oppmerksom på at de selv kan melde på bygg.

Hele Norge inkludert Svalbard er den geografiske rammen rundt prisen, og alle typer bygg, private og offentlige, kan meldes på til konkurransen. Du melder enkelt på bygg via et skjema på nettsidene til Husbanken. – Dersom du ikke har all informasjonen skjemaet etterspør, kan du likevel sende inn forslaget ditt. Sekretariatet vil være behjelpelig med eventuell manglende informasjon, opplyser sekretariatsleder Edvardsen.

I 2015 ble det kåret to vinnere, boligprosjektet Torshovdalen i Oslo og Stormen konserthus og bibliotek i Bodø.

Statens byggeskikkpris er en hederspris for bygninger, med tilhørende anlegg, som gjennom utførelse, materialbruk, og samspill med sted og miljø bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken. Kandidater til prisen skal ha god arkitektonisk utforming og skal oppfylle sentrale kvaliteter innenfor miljø og universell utforming. Prisen deles ut av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Husbanken er sekretariat for prisen.