Statsministeren bør ta med seg flere tiltakskroner til Rogaland

Situasjonen har gått fra vondt til verre i Rogaland. For øyeblikket er oljeprisen på det laveste på 12 år, og en vedvarende lav oljepris har gitt konsekvenser. Oppdragene forsvinner og arbeidsledigheten stiger.

Av de som så langt ikke er berørt, er det mange inne ulike sektorer i Rogaland som nå frykter for jobbene sine. Det er selvsagt fullt forståelig. En rekke virksomheter har trappet kraftig ned på arbeidsstyrken, noe de har vært nødt til. Det betyr at mange unge nå ser på muligheter innen andre bransjer enn tidligere. Frem til i fjor tok oljevirksomheten de aller fleste beste hodene i denne regionen – nå er det annerledes. Byggenæringen vil nå stå langt sterkere enn tidligere.

Nå er det selvsagt ikke slik at nedgangen innen olje og gass er låst til denne sektoren alene – dette er noe som påvirker alle deler av regionen samt at det gir ringvirkninger for hele landet. Det er likevel verdt å merke seg at den kraftige økningen i arbeidsledigheten for en stor del er konsentrert om Rogaland og andre deler av Vestlandet. I øvrige deler av landet er den mer stabil.

Det hjelper likevel lite for de som er rammet og de mange som nå frykter for jobbene sine. Situasjonen er så alvorlig at lokale politikere har sendt krisebrev til statsministeren og bedt henne komme for å høre mer om hvordan situasjonen nå faktisk merkes på kroppen i oljebyen. Denne invitasjonen takket Erna Solberg ja til. Hun har tidligere vedtatt flere tiltak for å bidra til å holde hjulene i gang i vest, og disse tiltakene ble vedtatt i høstens budsjettforhandlinger. Den siste tids utvikling gjør at disse tiltakene bør ses på en gang til. Regjeringen bør sterkt vurdere å øke innsatsen i de mest utsatte områdene. Det er mye som kan gjøres for å stimulere økonomien – ikke minst er det flere tiltak som kan settes inn innen bygg og anlegg. Behovet for utbygging av ulik offentlig infrastruktur er nærmest utømmelig – og det offentlige bør nå helt klart sette alle krefter inn for å få bygd ut viktige bygg og samferdselsprosjekter. Dette vil gi økt sysselsetting samtidig som storsamfunnet får på plass disse viktige installasjonene. Så Erna – ta med deg noen flere kroner i tiltakspakken når du skal treffe lokalpolitikerne. Det vil vise seg å bli vel anvendte kroner.