Oljedirektøren venter ikke oppgang før 2019

– Aktiviteten i årene framover vil fortsatt være høy, tross nedgangen siden 2014, sier oljedirektør Bente Nyland. Men ikke før i 2019 venter hun oppgang.

Inntektene fra petroleumsnæringen sank kraftig på grunn av dårligere oljepris i fjor, men næringen bidrar fortsatt sterkt til å opprettholde velferdsnivået i landet, sier Nyland i sin oppsummering av sokkelåret 2015 hos Oljedirektoratet (OD) torsdag. Hun frykter ikke umiddelbar nedgang i aktiviteten:

– Veldig mye av det som gjelder for i år og neste år er beslutninger som allerede er tatt og som pågår, så det har vi under rimelig god kontroll, sier oljedirektøren til NTB.

Hun gikk ut mot svartmalingen av situasjonen i mediene, og påpekte at tross lav oljepris, mange oppsigelser og prosjekter på vent finnes det lyspunkter:

– Selv i et krevende år er det godt å se at olje- og gassnæringen fortsatt er landets største, med en samlet eksportverdi på godt over 400 milliarder kroner, sier hun.

Nedgang i investeringer

Investeringene i 2015 var i underkant av 150 milliarder kroner, noe som var 16 prosent lavere enn året før.

– De anslås å falle de nærmeste årene for deretter å øke moderat fra 2019. Oljedirektoratet anslår at investeringene vil ligge godt over 200 milliarder kroner per år i de neste årene, sier oljedirektør Nyland.

Hun manet igjen næringen til å tenke langsiktig. Tenker man kortsiktig, vil en rekke prosjekter legges på is eller kuttes. Med dagens oljepris, som ligger på rundt 30 dollar fatet, er det mange felt som ikke vil være lønnsomme å sette i produksjon. Hvis de ikke bygges ut nå, kan det i imidlertid være for sent, fordi lønnsomhet der uansett er avhengig av å knytte funnene opp mot eksisterende infrastruktur. Nyland liker dårlig at oljeselskap kun investerer i prosjekter med sikker lønnsomhet på kort sikt:

– Vi vil ikke akseptere skumming av fløten! Vi er veldig på selskapene, de må dokumentere hvorfor de kutter prosjekter, og er det samfunnsøkonomisk lønnsomt, ber vi dem jobbe med å få prosjektene til.

Hun har forståelse for at selskapene vegrer seg for å bruke penger på langsiktige prosjekter, men hun fastholder at det må gjøres.

– Hvis prosjekter ikke blir igangsatt, får det betydning for hva vi mener om selskapet som aktør på norsk sokkel.

– Lavere kostnader

Kostnadskuttene det siste året har vært på 12 prosent sammenlignet med 2014, og OD forventer ytterligere nedgang.

– Det er gledelig å se at industrien legger ned et betydelig arbeid i å øke effektiviteten, noe som begynner å bli synlig i form av lavere kostnader, sier Nyland.

En del kostnadskutt skyldes effektivisering av drift, og nærmere 30.000 arbeidsplasser er gått tapt. Det bekymrer Nyland:

– Det har vært bygd opp veldig god kompetanse i næringen, og vi vil at den skal overføres til nye generasjoner. Vi maner selskapene til å passe på at spesialkompetanse blir ivaretatt.

Ved utgangen av 2015 var 82 felt i drift, mot 51 for ti år siden. Det illustrerer ifølge direktoratet den enorme utbyggingsaktiviteten som har vært i de siste årene, mye drevet fram av den høye oljeprisen på beslutningstidspunktene.

Det har aldri blitt boret flere brønner enn i 2015, når letebrønner telles med. 56 letebrønner ble påbegynt, og 11 funn ble gjort i Nordsjøen og 6 i Norskehavet. De fleste funnene var imidlertid små, oppsummerer Oljedirektoratet.