Byggeleder Kari Bremnes, Statens vegvesen og anleggslerer for tunnel, Ole Morten Okkenhaug, Veidekke, var godt fornøyd med første tunnelsprenging i anleggstunnelen på Hamre 14.januar. (Foto: Geir Brekke)

Tunnelstart i viktig bergensprosjekt

Tunnelspreningen er i gang på E39 Svegatjørn-Rådal i Bergen. Det er anleggstunnelen på Hamre i Fana som er først ute.

Dette skal bli et tverrslag på rundt 250 meter tett ved fv 167 Hamrevegen. Når anleggstunnelen er ferdig vil entreprenøren begynne med driving av til sammen fire løp av den 9,2 km lange Lyshorntunnelen.

Det blir to løp nordover i retning Rådal i Bergen og to løp sørover mot Endalausmarka i Os.

- Det er en viktig milepel at vi nå er i gang med tunneldrivingen, sier prosjektleder Sverre Ottesen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Utover vinteren og våren kommer det i gang arbeid på flere tunnelanlegg på E39-prosjektet. Dette gjelder også nordover fra rv 580 Flyplassvegen ved Skeievatnet. Dessuten blir det bygd overvannstunnel fra Lyshorntunnelen til Fanafjorden, og fra Råtunnelen til Nordåsvatnet.

- Naboene over tunnelene må vere forberedt på rystelser under byggeperioden, sier Ottesen. De har fått informasjon om dette i forkant. Rundt 200 huseigarar har hatt forhåndsregistrering av eiendommene sine så langt. Ytterligere 1.500 vil få registrering i løpet av ett års tid.