Sverre Kjenne, avdelingsdirektør Signal og tele

BA2015-konferansen ser på digitalisering av jernbanen

- Man behøver ikke gå over bekken etter vann for å finne spennende jernbaneprosjekter. I JBV er vi godt i gang med planleggingen av et fornyingsprosjekt som er den største revolusjonen siden elektrifiseringen, sier direktør for signal og tele i Jernbaneverket, Sverre Kjenne.

Han er alvorlig bekymret for levetiden til de gamle signalanleggene i Norge, og ser med entusiasme fram mot de store utskiftningene som skal skje fram mot 2030.

Optimalisering av prosjektstyring er hovedfokus på BA2015-konferansen 26.januar. Arrangøren har hentet inn foredragsholder fra Lisea i Frankrike, ansvarlige fra for et stort jernbaneprosjekt. Kjenne ønsker fokus på situasjonen i Norge og det løft så nå er igangsatt.

Digitaliseringsprosjektet til Jernbaneverket er et megaprosjekt i 20 milliarder-klassen. På BA2015-konferansen letter Kjenne på sløret og viser den omfattende teknologiske revolusjonen som er påkrevd i jernbanen.

- Vi ligger langt bak hva gjelder modernisering av jernbanen. World Economic Forum rangerte verdens jernbaneinfrastruktur også for 2014-2015. Norge havnet på en 36.plass mellom Panama og Aserbajdsjan. Signalanleggene har gått ut på dato og må fornyes. Nye signalanlegg er en forutsetning for videre drift, sier Kjenne, som hilser velkommen den europeiske standarden ERTMS som rulles ut internasjonalt.

- ERTMS standarden er med på å sette fart på moderniseringen også i Norge. Ofotbanen, som er kritisk for gods, har signalanlegg fra 1954, forteller en engasjert Kjenne.

Han leder nå Norges største IKT-prosjekt og vil på konferansen gå mer i detalj både om dagens situasjon, om endringene som er planlagt og en status for prosjektarbeidet.

- Vi har reist rundt i Europa og rekruttert erfarne ressurser fra liknende prosjekter. Det er komplekse oppgaver som skal løses, avslutter Kjenne. Han lar det bli opp til den enkelte å vurdere mulighetsbildet som ligger her både for både leverandører og fagfolk inn i digitaliseringsprosjektet de neste årene.