Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Sola sitter med 105 usolgte boliger

Sola kommune satset tungt på boligutvikling da markedet var på topp i oljekommunen. I et iskaldt eiendomsmarked sitter nå kommunen igjen med 105 boliger de ikke blir kvitt.

Det skriver Dagens Næringsliv i en artikkel i sin papirutgave.

Da eiendomsmarkedet i oljekommunen Sola var på topp, investerte kommunen 361 millioner kroner i bygging av 105 leiligheter og rekkehus. Sola håpte på en fortjeneste på 25 millioner kroner, men nå er det godt mulig at spekulasjonen vil ende i tap.

– Svingningene som vi opplever i markedet nå, er en risiko vi gjerne skulle vært foruten, sier Sola-ordfører Ole Ueland (H) til Dagens Næringsliv.

Da kommunen gikk inn som boligutbygger, påla de seg selv en rekke begrensninger for å sikre investeringen. Leilighetene skulle selges med et fast pålegg på mellom seks og 15 prosent av byggekostnadene, og kommunen ville heller ikke forhåndsselge boligene for å unngå garantiansvar og oppfølgingsforpliktelser.

Formannskapet i Sola har nå vedtatt å avstå fra lignende boligspekulasjon i fremtiden, og starter heller et kommunalt tomteselskap som heller inviterer private utbyggere til å konkurrere om prosjektene.