Illustrasjonsfoto.

Mistenker momsunndragelse ved massehandel - skattemyndighetene skjerper innsatsen

Entreprenørtjenester byttes mot fjellressurser uten at det blir fakturert for det, hevder Norsk Bergindustri. Nå vil skattemyndighetene stramme grepet.

Generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri har varslet skattemyndigheten om mulig momsunndragelse ved masse-handel. Foto: Norsk Bergindustri

I sommer sendte bransjeorganisasjonen Norsk Bergindustri en bekymringsmelding til Skattedirektoratet.

Organisasjonen hevder at det er vanlig praksis at entreprenørtjenester byttes mot fjellressurser uten at det faktureres for det.

- Dette er allment kjent og akseptert praksis i dag. En slik praksis er med på å styrke økonomien i de enkelte tilfeldige prosjekter på bekostning av de stasjonære pukkverkene. Byggherrene er opptatt av lønnsomhet i prosjektet og dersom en senkning av terrenget noen meter kan finansiere en ekstra fløy eller etasje ser de en fordel av dette, skriver Norsk Bergindustris generalsekretær, Elisabeth Gammelsæter, i brevet til Skattedirekotratet.

Store kostnader ved å drive seriøst

Foreningen mener entreprenørene ser en fordel av å kunne bruke overskuddsmassen til andre prosjekter i nabolaget.

- Problemet oppstår når denne massen omsettes til en pris som pukkverkene ikke kan konkurrere med fordi de har kostnader knyttet til å oppfylle regelverket. Vårt anliggende er å gjøre skattemyndighetene oppmerksomme på problemstillingen. Vi ber Direktoratet vurdere om det er nødvendig med en tydeliggjøring av at dette er momspliktig virksomhet, skriver Norsk Bergindustri videre.

Skattemyndighetene skjerper innsatsen
Nå har Skattedirektoratet varslet alle skattekontorene i landet om å følge opp varselet og bedriftene i bransjen.

Skattedirekotratet viser til at det er momsplikt knyttet til omsetning av rett til å ta ut jord, stein og andre produkt av grunnen.

Også en byttehandel der vederlaget består av noe annet enn ordinære betalingsmiddel blir regnet som omsetning, og Skattedirekotratet legger derfor til grunn av praksisen Norsk Bergindustri varsler om er i strid med merverdiavgiftsloven.

«Vi ber om at skattekontora følgjer opp dette overfor dei næringsdrivande», er det tydelige budskapet fra Skattedirektoratet i brevet.

– Vi er veldig fornøyde med at de har gått ut med en slik anbefaling. Det betyr at de har tatt vår bekymring på alvor, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri til Byggeindustrien.

Risikererer å bli utkonkurrert

Hun mener kjernen i saken er at det ikke skal lønne seg å ta snarveier.

– Det er betydelige kostnader knyttet til det å drive seriøse pukkverk, og med en slik praksis som vi har varslet om, risikerer de seriøse pukkverkene å bli utkonkurrert, sier Gammelsæter.

I brevet til direkotratet presiserer foreningen at det er god ressursutnyttelse for samfunnet å bruke overskuddsmasser.

Men når overskuddsmasser fra større prosjekter, særlig i tilknytning til større tomter, oversvømmer lokale pukkverks marked i opptil flere år, kan det i verste fall ødelegge livsgrunnlaget for bedriften.

- Vi er opptatt av at tilfeldige masser ikke skal utkonkurrere seriøse pukkverksdrivere fordi de slipper forskjellige krav som faste produsenter må forholde seg til. Det gjelder særlig CE-merking av pukk (iht. PBLs tekniske forskrift), krav om driftskonsesjon (gjelder uttak over 10 000 m3 i henhold til mineralloven), og krav om utslipp av støy og støv (i henhold til forurensningsforskriften), skriver Gammelsæter i brevet.