Belysningen i Stasjonsallmenningen gir gående og syklende ekstra opplevelser i Barcode.

Presenterer lysplan for Oslo sentrum

Plan- og bygningsetaten har hatt ansvar for utarbeidelse av belysningsplanen, og oppfølgingen gjøres sammen med Byantikvaren og Bymiljøetaten, og nå skal de snart presentere planen.

En belysningsplan for Oslo sentrum er viktig for at vi skal få en god belysning som gjør byen vår tryggere, vakrere og mer energieffektiv.

– Målet er at belysningen skal være enhetlig og bidra til trygghet og estetiske opplevelser i gater og byrom i Oslo sentrum, sier Hilde Olea Simonsen, direktør i ressurssenteret i Plan- og bygningsetaten.
Planen skal være et redskap for å sikre sammenhengen mellom estetikk, funksjonalitet, driftsøkonomi og miljøhensyn. Torsdag 21. januar vil det være et informasjonsmøte om «Belysningsplan for Oslo sentrum» hos Plan- og bygningsetaten i Vahls gate 1.
­– Belysning har alltid vært en viktig del av byens gaterom. Helt fra de første gasslyktene kom på 1800-tallet har belysningen vært med å sette sitt preg på byens gater og plasser. Også i tiden fremover vil belysningsplanen for Oslo sentrum være med på fremheve byens historiske kvaliteter, sier Brit Kyrkjebø hos Byantikvaren.

De aller fleste bygningene og eiendommene i Oslo er eid av private. Samtidig er det Bymiljøetaten i Oslo kommune som etablerer og drifter belysningen på kommunens egen grunn, slik som de fleste gatene og plassene. Retningslinjene i planen skal være førende for kommunens egen aktivitet og veiledende for andre aktører, står det i vedtaket.
– Belysningsplanen skal styrke byens visuelle identitet gjennom å skape et mer helhetlig uttrykk. Et godt eksempel er søndre del av Kirkegata der ny armatur på stolpe har gitt bedre og jevnere belysning, i tillegg til å redusere energiforbruket med to tredjedeler av hva det var tidligere, sier Anette Bjerke, direktør for Trafikkavdelingen i Bymiljøetaten.