Josè Alfano

- Planlegg for kostnadsreduksjon på 50 prosent

Pioneren innen prefabrikasjon, Josè Alfano fra ARC Prefab Centre - University of Melbourne, kommer for første gang til Norge og skal holde et innlegg på BA2015-konferansen 26. januar. 

ARC Prefab Centre samarbeider med næringen og har måltall som 90 prosent raskere byggeprosess og 80 prosent gjenbruk av overskuddsmaterialer på byggeplass. Dette har skapt stor interesse blant både forskere, byggherrer og entreprenører og de vil lære mer når han først er her.

- SINTEF og NTNU har lenge vært opptatt av standardisering i planlegging og gjennomføring av BA-prosjekter. Derfor ba vi BA2015 om å lage et arrangement for spesielt interesserte dagen før konferansen, sier Anita Moum, sivilarkitekt og seniorforsker ved SINTEF

Anita Moum

Byggforsk.

- Noen snakket sammen» og det tilbys nå også et skreddersydd halvdagsseminar 25. januar med innledere fra norske forskningsmiljøer, byggherrer og entreprenører, sier hun.

- Det er viktig med bredt engasjement og det haster. Teknologiutviklingen (digitalisering, automatisering, 3D-printing m.m.) åpner opp for helt nye muligheter når det gjelder industrialisering av byggeprosessen. Dette kommer, vi må henge med, lære fra suksesshistoriene, være innovative og utnytte våre konkurransefortrinn i en stadig mer global og internasjonalt konkurranseutsatt BAE-næring, sier Anita Moum og påpeker at det handler om mer enn effektivitet og kostkutt.

Helhetsperspektiv
- Det er viktig å ivareta stedsidentitet, brukerbehov og byggeskikk. Da må alle aktørene snakke sammen og ha en felles forståelse for helheten. Derfor er vi glad for at toneangivende virksomheter stiller opp på seminaret. Innledere som Tonje Værdal Frydelund fra Snøhetta, Johan Arnt Vatnan fra Sykehuset Vestfold og Odd Arve Fuglem fra Skanska vil sammen med ressurser fra forskningsmiljøet bidra til en sunn bredde i diskusjonene. Vi er spent på Jose Alfanos ideer og erfaring så langt, sier Anita Moum og stiller selv en rekke åpne spørsmål til bransjen:

- Hvordan ser fremtidens prosjektering og bygging ut, som forener standardisert produksjon og tilpasningshensyn ved hjelp av nye teknologier og metoder? Kan industrialisering og standardisering drive, og ikke hindre, innovasjon, kreativitet og mangfold? For å svare på dette trenger vi mer kunnskap og kompetanse – og vi trenger å lære fra dem som driver nybrottsarbeid på dette både i egen og andre næringer i Norge og i utlandet, fortsetter Moum og erkjenner at behovet er stort for nytenking og forskningsbasert kunnskap.

- Hvordan skal vi tilrettelegge for og gjennomføre fremtidens bygg- og anleggsprosjekter? Vi snakker om prosesser, forretningsmodeller, nye verdikjeder og markeder. Nå har vi et viktig ansvar i å drive en utvikling hvor en industrialisering av byggeprosessene bidrar til, og ikke går på bekostning av, byggenes og anleggenes grad av kunde- og stedstilpasning, fleksibilitet og arkitektonisk kvalitet, legger Moum til.

Samspill i praksis
- Det var veldig hyggelig å få henvendelsen fra Anita Moum og forskningsmiljøene på SINTEF og NTNU. Det viser at vi har truffet dagens behov i byggenæringen med programmet for BA2015-konferansen. Og at stadig flere tar et av bransjens mantraer, «samspill», på alvor, sier Vigdis Lamberg, informasjonsansvarlig i BA2015.

- Det er fortsatt ledige plasser både på konferansen og seminaret med Jose Alfano dagen før, men det er begrenset antall plasser på seminaret så vi tar forbehold om at det kan blir fullt. Det er plass til flere på konferansen, så man får anledning til å høre ham der, opplyser Lamberg.