De to største arbeidslivsorganisasjonene innleder et større samarbeid for å øke sysselsettingen i møte med oljenedtur, flyktningkrise og delingsøkonomi. LO-leder Gerd Kristiansen (t.v.) og NHO-direktør Kristin Skogen Lund i samtale under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

LO-sjefen forberedt på flere lave lønnsoppgjør

LO og NHO ser til 90-tallet og samler seg om et nytt solidaritetsalternativ. Flere moderate lønnsoppgjør er i vente for norske arbeidstakere.

De to største arbeidslivsorganisasjonene innleder et større samarbeid for å øke sysselsettingen i møte med oljenedtur, flyktningkrise og delingsøkonomi.

– Det er et slags solidaritetsalternativ to, men vi fant ut at utfordringene er annerledes og omfatter mer nå, så vi har kalt det bærekraftsalternativet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til Dagens Næringsliv.

Solidaritetsalternativet fra 1990-årene var et inntektspolitisk svar på stigende ledighet. Moderate lønnsoppgjør var blant grunnpilarene. Slik blir det også nå.

Nulloppgjør

LO-leder Gerd Kristiansen sier landets arbeidstakere må bidra til å skape et bærekraftig arbeidsliv, det hun selv kaller «kollektiv fornuft» og ikke moderasjon.

– Vi har aldri vært med på å forhandle våre medlemmer ut av arbeidsplassene deres. Det skal vi ikke gjøre i år heller, sier Kristiansen til NTB.

LO-lederen mener hensynet til konkurranseutsatt industri er det viktigste akkurat nå. I det norske systemet setter disse såkalte frontfagene rammene for lønnsdannelsen også i andre sektorer. I praksis innebærer dette at arbeidstakere også i bransjer som går så det suser, må forberede seg på lav lønnsvekst i 2016 – av hensyn til industrien.

– Resten av arbeidslivet må forholde seg til det som skjer i frontfaget. Det er sånn vi har forhandlet i alle år, sier hun.

Flere år

At flere moderate oppgjør vil følge i årene som kommer, er noe LO-lederen forbereder sine medlemmer på.

– Jeg tror nok vi blir nødt til å jobbe mye lenger enn ett år med bærekraftsalternativet, sier Kristiansen.

På spørsmål om det blir nulloppgjør i år, svarer hun slik:

– Jeg kan ikke svare på det. Det kan bli det, men vi har jo ikke sikre tall på bordet med tanke på utviklingen i fjor. Så vi får vente og se.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier bærekraftsalternativet er en erkjennelse av at næringslivet nå står overfor en rekke sammensatte utfordringer som må løses i fellesskap.

– Vi går inn i en periode der det er behov for moderasjon, og moderasjonen må gjelde alle, sier hun til NTB.

Solberg positiv

Statsminister Erna Solberg (H) berømmer initiativet fra LO og NHO.

– Jeg forstår dette som en klar vilje til å jobbe med den omstillingen som skjer i vårt samfunn, og ikke minst være med på å skape flere trygge jobber som kan bidra med skatt, sier hun.

– Jeg håper vi får arbeidsgivere som bidrar til integrering, at flere kommer i jobb og at partene i arbeidslivet sammen ser at konkurransekraften er best tjent med lønnsoppgjør som kan bæres av hele samfunnet, tilføyer hun.

Samarbeidet mellom NHO og LO ble understreket av at organisasjonens to ledere sammen holdt et innlegg under NHOs årskonferanse i Oslo torsdag. Det er første gang en LO-leder taler under det store, årlige NHO-arrangementet. (©NTB)