Mangler avdekket ved Vegvesen-kontroll

Vegtilsynet har avdekket mangelfull planlegging av Vegvesenets stikkprøvekontroller og manglende avviksoppfølging på åtte driftskontrakter langs E39 i Region vest.

Det skriver Vegtilsynet i en pressemelding torsdag.

Vegtilsynet har ført tilsyn med åtte driftskontrakter langs E39 i Region vest.

Her har tilsynet undersøkt om Statens vegvesen planlegger stikkprøvekontroller i samsvar med krav, om kontrollene ble gjennomført og om det ble gjennomført oppfølgingskontroller der det ble funnet avvik fra driftsstandard, heter det i meldingen.

De åtte undersøkte kontraktene var Dalane, Stavanger, Haugesund, Stor-Bergen, Nordhordland, Stord, Nordfjord og Indre Sunnfjord.

Tilsynet viste, ifølge pressemeldingen, at den årlige planleggingen av stikkprøvevirksomheten ikke var i samsvar med kravene. Fem av åtte kontrakter manglet grunnlag for planleggingen som skal vise type kontroll og frekvens. For de tre andre omfattet ikke grunnlaget for plantallene alle prosesser som skal kontrolleres i henhold til kontrakt, og frekvensen var ikke i samsvar med føringer gitt i regelverket, skriver Vegtilsynet.

Vegtilsynet undersøkte også om byggherren gjennomførte stikkprøver i samsvar med plan. Tilsynet viste at antall stikkprøvekontroller varierte fra 20 prosent til 197 prosent sammenliknet med plantallene. Vegtilsynet stiller i pressemeldingen spørsmål om variasjonen kan skyldes dårlig planlegging.

Når det gjaldt oppfølging av stikkprøvekontroller så kunne ikke Statens vegvesen for alle 49 avvik i perioden juni til september 2015 dokumentere noen oppfølgingskontroller, heter det i pressemeldingen.