- Det viktigste utviklingen rundt den nye teknologien vil bli at flere og flere beslutninger vil skje ute på byggeplass – i produksjonen. Her har vi i Norge en fordel gjennom den nordiske modellen hvor hver enkelt har og tar et stort ansvar, sier Jon Sandnes.

- Ta i bruk ny teknologi og sats på egne ansatte

Omstillingen i næringslivet rammer i stor grad også norsk byggenæring. BNL-sjef Jon Sandens ser store muligheter for virksomhetene som har et bevisst forhold til utviklingen vi nå er inne i.

- Det er noen paradigmeskifter på gang gjennom økt internasjonalisering, digitalisering og hele den tekniske utviklingen. Endringene som har vært og er i gang i samfunnet vil få stor betydning for norsk byggenæring. Dette er ikke noe man er for eller imot, dette er noe vi står midt oppe i, og dette er også noe næringen forholder seg til allerede, sier Sandnes.

Han mener norsk byggenæring har flere fordeler i forhold til den nye utviklingen.

- Det viktigste utviklingen rundt den nye teknologien vil bli at flere og flere beslutninger vil skje ute på byggeplass - i produksjonen. Her har vi i Norge en fordel gjennom den nordiske modellen hvor hver enkelt har og tar et stort ansvar. Vi bygger ikke opp et stort lag der ledelsen skal fortelle hva som skal gjøres til enhver tid - det er ikke produktivt nok. Det illustreres for eksempel om vi ser på hvordan man organiserer arbeidet på en tunnelstuff i et anleggsprosjekt i Norge – med moderne utstyr og høykompetente effektive ansatte, sier Sandnes.

- Gode muligheter
Det er flere som ser utviklingen vi nå er inne i som en trussel.

- Fremtidens arbeidsliv med stadig mer moderne teknologi må vi se på som gode muligheter og det gjør mange. Vi skal huske på at dette ikke er noe som har skjedd over natten, men noe som har skjedd gradvis over tid, sier han.

BNL-sjefen ønsker også å trekke frem noe som ikke har vært så tungt fremme på NHO-konferansen så langt.

- Innen bygg og anlegg ser vi en stadig mer kompleks produksjon, og hvordan vi organiserer arbeidslivet vil få stor betydning. Jeg blir mer og mer overbevisst om at bedrifter som satser på en kjernekompetanse av egne ansatte er de som vil lykkes best. Skal man levere komplekse prosjekter er man sjanseløs om man ikke har ansatte med riktig kompetanse til å løse oppgavene. Dette vil selvsagt ikke gjelde alle typer oppdrag, som de helt enkle jobbene, men det å satse på egne ansatte med stor kompetanse og ferdigheter er nøkkelen – i tillegg å ta i bruk ny teknologi, legger Sandnes til.

Stolt
BNL-sjefen sier han er stolt over være en del av et stort fellesskap gjennom NHO som legger premisser for en debatt vi har sett gjennom årskonferansen.

- Det har vært mange meget gode partsinnlegg, så må de enkelte bedriftslederne bruke denne informasjonen tilpasset sin virksomhet. De som ikke tar utviklingstrendene innover seg, må bare komme i gang, påpeker han.