Nye Aker Brygge<p>Verftsgata.<br></p>Sørenga.

Disse er nominert til Cityprisen

Verftsgata 2 i Trondheim, Sørenga og Aker Brygge i Oslo er de tre nominerte til Cityprisen 2016.

Prisen skal skape oppmerksomhet om vellykkede eiendomsprosjekter. Cityprisen og Citykonferansen eies nå av bransjeforeningen Norsk Eiendom og NE kunnskap. Som det fremgår av kriteriene setter Cityprisen fokus på prosjekter som er nyskapende, økonomisk vellykkede og slik utformet at de bidrar positivt til sine omgivelser.

Den deles ut på Radisson Blu Plaza Hotell 11. februar.

Verftsgata

Kontor og næringsbygget Verftsgata 2 i Trondheim er utviklet av Prora Eiendom AS, tegnet av ARC Arkitekter og bygget av HENT.

«For Trondheim som by er også dette et svært vellykket prosjekt. Byens befolkning utnytter uteområdene i prosjektet til rekreasjon og benytter seg av servicetilbud, ikke minst ved at prosjektet utnytter kvalitetene knyttet til nærheten til elven. Den oppbrutte fasaden mot kaikanten og de gjennomgående godt opparbeidede bygulvene rundt huset er en klar styrke. Et viktig grep har vært å etablere mange innganger på bakkeplan til de utadrettede funksjoner. Dermed bidrar prosjektet til å aktivisere bymiljøet rund seg. NTNU har også vært involvert i planleggingen av en lyd og bildeinstallasjon i parken som skal profilere både Adresseavisa og teknologihovedstaden», skriver juryen i en melding.

Sørenga

Sørenga-utstikkeren i Oslo er utviklet av Sørenga Utvikling KS og Bjørvika Infrastruktur AS, mens LPO, MAD, Jarmund Vigsnæs og Kari Nissen Brodkorb har vært arkitekter.

«Det er en rekke konkrete kvaliteter med Sørenga, både som byggeprosjekt og som gave til byens befolkning. Kvalitet på arkitektur, bygulv og offentlig rom er høy, med god materialbruk og fine, robuste detaljeringer, ikke minst i sjøbadet. Samtidig er det helt sentralt å berømme utvikleren for å ha skapt en åpen, inkluderende bydel der ikke bare beboerne føler seg hjemme. Sjøbadet var en braksuksess for et bredt lag av byens befolkning, og samarbeidet mellom både plan- og bygningsetaten og Kystleden har ført til at dette er en splitter ny bydel som tross sin foreløpig perifere posisjon i byen har fått en tung, lokal forankring», skriver juryen.

Aker Brygge

Nye Aker Brygge er utviklet av Norwegian Property AS, og Spacegroup og Gilardi Hellsten har vært arkitekter.

«I sin tilnærming til opprustningen har NPRO vært dristige og konsekvente. Store deler av det eksisterende er beholdt, ikke bare som grunnstruktur, men også detaljer og bygningenes karakter. Samtidig er det foretatt en betydelig modernisering av butikkarealene, kontorlokale og ikke minst uteområdene. Der handel på gateplan fremfor butikker gjemt inne og opp i etasjene har vært en prioritert strategi. Skikkelige, representative innganger for kontorvirksomheten er også et tiltak som har løftet brukbarheten på bakkeplanet. Samtidig har også kaikanten og tilgangen til fjorden blitt styrket, ved at båter har blitt flyttet, sikten til sjøen har økt og selve bryggekanten er trappet ned», skriver juryen.