Statsminister Erna Solberg er optimistisk med tanke på norsk næringslivs fremtid.

Solberg: - Jeg er optimistisk

Statsminister Erna Solberg er optimistisk med tanke på utfordringene det norske samfunnet og ikke minst næringslivet står overfor.

- Tilleggsdimensjonen med en lav oljepris i en ellers vanskelig tid vil kanskje noen si er litt for spennende, og vår evne til omstilling blir stilt alvorlig på prøve nå, sier Erna Solberg og peker på at vi fremover ikke kan utsette endringer, og at vi nå må unngå fristelsen med å holde på det trygge – det som har vært før.

- I det lange løp skaper det mest utrygghet om omstillingene tar for lang tid. Derfor er det bra med denne konferansen og at NHO og LO sammen har etablert en bærekraftsatsing sammen, sier Solberg.

Likevel modererte hun noe hvor raskt og hvor omfattende endringene vil bli.

- Vi hører stadig om revolusjoner og paradigmeskifter. For noen bransjer er det slik, men for samfunnet er det mer gradvise utviklinger. Og det er ikke alt som fremstilles som nytt som er det, legger hun til.

Selv om Solberg er helt klar på at vil store bli omstillinger fremover, er hun også optimistisk med tanke på fremtiden for norsk næringsliv.

- Jeg skal ikke bagatellisere endringene vi står overfor, for norsk økonomi står foran utfordringer, men jeg er optimist. Vi ligger langt fremme i Norge, vi har omstilt oss før, vi har høy kompetanse, og vi skal bli enda flinkere til å utvikle en god kompetansepolitikk. Dette skal skje blant annet gjennom en økt innsats på FOU. Men vi må være villige til å bli med på endringene, og vi må være fleksible. Vi kan bli et vinnerland, men da må vi være med på utviklingen og ta i bruk teknologien og satse på kompetanse. Dessuten må flere norske bedrifter bli en vinner i verdensmarkedet og flere mennesker som nå havner utenfor må vinne frem i det norske arbeidsmarkedet, sier Solberg.