Utvalg vil gi sjefen mer makt over arbeidstida

Arbeidsgiverne vil få økt innflytelse over de ansattes arbeidstid dersom anbefalingene fra et regjeringsoppnevnt utvalg legges til grunn.

– Denne rapporten håper vi finner sin rette plass – i skuffen, sier Unio-leder Ragnhild Lied til NTB.

Landets nest største hovedorganisasjon, som blant annet organiserer sykepleiere og lærere, mener rapporten følger samme spor som regjeringens omstridte endringer i arbeidsmiljøloven

– Arbeidstid må brukes som redskap for å få folk til å stå lengre i arbeid. Da må det tenkes nye tanker, og ikke leveres forslag som kun går ut på at ansatte må jobbe flere helger og lengre dager, sier Lied.

Styringsrett

Arbeidstidsutvalget som ledes av professor Karen Helene Ulltveit-Moe er splittet i flere av sine anbefalinger., men flertallet foreslår blant annet å endre arbeidsmiljølovens bestemmelser om gjennomsnittsberegning og hviletid.

Anbefalingen berører direkte den betente striden mellom Norsk Sykepleierforbund og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter om skift, turnus og helgebelastning.

– Vi mener at dette vil kunne løse mange av utfordringene knyttet til fastsettelsen av ordinære skift- og turnusplaner i helse og omsorg, skriver Ulltveit-Moe i en kronikk i Dagens Næringsliv onsdag.

Lied mener forslagene i liten grad legger til rette for at kvinner i helsesektoren i større grad vil jobbe heltid. De bidrar heller ikke til å stimulere arbeidstakere til å jobbe lenger.

– I en tid med en forventning om at vi skal jobbe til vi blir 72 år, må vi ha en arbeidstid som gjør dette mulig. Utvalget har ikke kommet med forslag som understøtter dette målet, sier hun.

Ny gruppe

Flertallet i utvalget tar også til orde for å innføre en ny «mellomgruppe» av arbeidstakere. Denne gruppen skal ha mindre omfattende unntak fra arbeidsmiljøloven enn dem i ledende og særlig uavhengige stillinger, men likevel stå friere enn ordinære arbeidstakere.

– Denne mellomgruppen skal fange opp arbeidstakere som har betydelig uavhengighet, men mindre reell innflytelse over sin jobb enn arbeidstakere i særlig uavhengig stilling, skriver Ulltveit-Moe.

Ifølge Dagens Næringsliv har det lenge vært et krav fra arbeidstakerorganisasjonen Virke at revisorer, advokater og konsulenter bør kunne få jobbe mer i intense perioder.

Spørsmålet om hvem som skal inngå i denne mellomgruppen, mener utvalget bør nedfelles i arbeidsavtaler etter at de ulike stillingstypene er klargjort.

– Vernelov

Til tross for at to konkrete anbefalinger vil øke arbeidsgivers styringsrett, understreker Ulltveit-Moe at de ytre rammene for arbeidstid skal ligge fast.

– Forslaget rokker ikke ved arbeidstakersidens lovfestede rett til medvirkning ved utarbeidelse og drøfting av arbeidsplaner, poengterer utvalgslederen.

Hun advarer mot omfattende endringer i regelverket, og sier dette vil kunne gi utilsiktede og uheldige virkninger.

– En generell omlegging i retning av en minimumslovgivning vil blant annet innebære at alle arbeidstakere uten tariffdekning får redusert vern, anfører Ulltveit-Moe, som til daglig er professor ved økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.