Skogeierne vil ikke skrote konsesjonsloven

Høyre vil unnta skogeiendommer fra konsesjonsloven, men møter motstand hos Skogeierforbundet. Leder Erik Lahnstein vil heller speilvende dagens regelverk.

– Det er gledelig at regjeringen erkjenner at det ikke er flertall for å fjerne hele konsesjonsloven. Men å unnta alle skogeiendommer er også et veldig radikalt forslag, som vi advarer sterkt imot sier Lahnstein.

Skogeierforbundet frykter at et slikt grep vil føre til oppsplitting av eiendommer som så vil bli brukt til fritidsformål snarere enn til næringsvirksomhet.

– Det er også sannsynlig at utenlandske investorer på sikt vil kjøpe opp skogeiendommer. I et generasjonsperspektiv, 30-50 år fram i tid, vil eierskapet til norske skog- og jordbruksressurser da se helt annerledes ut, sier Lahnstein.

Erkjenner nederlag

Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen erkjente i helgen overfor NTB at regjeringen ikke får gjennomslag for ønsket om å fjerne konsesjonsloven.

I stedet går Høyre nå inn for «betydelige endringer», først og fremst ved å unnta skogeiendommer fra lovverket som Gundersen mener er i strid med den private eiendomsretten.

– Det viktigste for oss er å få fjernet konsesjon på skog, fordi dette er en viktig verdikjede som lever i et internasjonalt marked uten vesentlige tilskudd eller noen form for handelshindringer, sier han.

Gundersen håper stortingsflertallet vil gi klare føringer om dette når næringskomiteen i månedsskifte januar/februar omsider avgir sin innstilling til forslaget om å fjerne priskontrollen ved salg av landbrukseiendommer.

– Hvilke lovendringer som må foretas, gjenstår å finne ut av, men en modell der gårdbruker eller skogeier selv definerer om eiendommen i hovedsak er jordbruk eller skogbruk og dermed er konsesjonspliktig, virker på meg som den beste, framholder Høyre-representanten.

Vil speilvende

I dag krever alle kjøp av skogeiendom konsesjon, uavhengig av teigens størrelse. Skogeierforbundet vil snu dette prinsippet ved å slå fast at alle eiendommer i utgangspunktet ikke omfattes av konsesjonsplikt, med mindre eiendommen er over en viss størrelse.

Overfor Nationen tar Lahnstein også til orde for å innføre en begrensning på hvor lenge dødsbo kan eie landbrukseiendommer. Han viser til at 7 prosent av alle slike eiendommer i 2013 var eid av dødsbo. Årsaken er at først og fremst kostnadene som er forbundet med å overdra jord fra en eier til en annen.

– Å gjøre det enklere og billigere, vil være veldig fornuftig for å få bedre drift, sier Lahnstein, som mener redusert gevinstbeskatning er en farbar vei å gå.