LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

LO vil ikke kreve høye lønnstillegg i år

2016 kan gi mindre å rutte med for vanlige arbeidstakere.

Det skriver NRK i en artikkel på sine nettsider.

Økt arbeidsledighet og arbeidsinnvandring forventes å bremse lønnsveksten i Norge.

LO-sjef Gerd Kristiansen sier allerede nå at hun er beredt til moderasjon i vårens lønnsoppgjør.

– Vi har tradisjon for å bidra til ansvarlige oppgjør. Det viste vi i fjor, og blir det nødvendig så vil vi vise det også i 2016, sier Kristiansen overfor NRK.

– Situasjonen er alvorlig mange steder. Det er store variasjoner mellom de ulike landsdelene, men vi ser at Sørlandet og Vestlandet sliter fortsatt, og det er grunn til å tro at det vil være tøft også inn i det nye året, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Ekspertene spår at lønningene bare øker med 2,6 til 2,7 prosent etter at årets lønnsoppgjør er opp- og avgjort. Det er lite sammenlignet med det som har vært vanlig i Norge.

På toppen av det vil høy prisvekst spise av lønnstilleggene.

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) skal legge til rette for at partene i arbeidslivet og myndighetene skal ha en god felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi.

En foreløpig rapport skal etter planen publiseres i løpet av siste halvdel av februar, heter det i artikkelen på nrk.no.

Frem til tallene fra TBU er klare, tar også LO-sjef Gerd Kristiansen sine forbehold.

– Jeg kan ikke si i dag hva vi kan godta og ikke godta. Men det jeg kan si er at det viktigste vi gjør er å få folk i arbeid, sier Kristiansen til NRK.