Jon Berge i If og julestjerne med lysbryter. (Foto: If)

Slår du av julelysene om natta?

Mange lar være å dra ut kontakten til juletrelysene om natta, viser ny undersøkelse. Sjekk julebelysningen før du henger den opp, lyder rådet fra forsikringsselskapet.

17 prosent trekker ikke ut kontakten til juletrelysene før de legger seg. Ytterligere 15 prosent gjør det bare av og til. Det viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for forsikringsselskapet If.

Andre elektriske juledekorasjoner blir i enda større grad enn treet stående på hele døgnet. 22 prosent trekker ikke ut kontakten, ytterligere 25 prosent gjør det bare av og til.

– Det er forståelig at folk ønsker kosen, men rådet vårt er at man bør trekke ut kontakten til juletrebelysningen, elektriske lysestaker og julestjerner i vinduet. Mange er samlet og alle bør få sove trygt om natta, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If.

Branner i juledekorasjoner skjer hvert år, men de fleste tilløp får selskapet neppe vite om.

– Heldigvis blir varmgang, brunsvidde kontakter og småbranner ofte oppdaget i tide, sier Berge.

Bytter aldri

Julepynten er ekstra viktig å følge med på siden vi bruker den bare én gang i året.

– Det er viktig å ha klart for seg at heller ikke elektrisk julepynt har evig liv. Mange tar fram de samme lysene 20-30 år på rad. Det er litt besynderlig at noen typer elektronikk bytter vi gladelig hvert eneste år, som mobiltelefoner, mens for juleutstyret kan det gå flere tiår, sier Berge.

Ledninger blir morkne over tid. De skal tåle at du bøyer på dem. Fører testen til sprekker, bør de byttes.

– Se etter brunsvidde ledninger eller støpsler. Blir de varme ved bruk, skal utstyret byttes, sier han.

Velg LED

Skal du skaffe nye lys til treet, bør du vurdere LED-lys.

– LED-lys kommer i alle typer julebelysning nå og har den store fordelen at de ikke avgir varme. Ikke minst er det en fordel når man har julestjerne av papir, sier Berge.

Han har selv gått til innkjøpt av julestjerner med LED-lys og bryter på ledningen.

– Du slår av julestjernen om kvelden, enkelt som bare det. For den avanserte finnes det også lys til juletreet uten strømledning. De går i stedet på batteri og du slår dem av og på med fjernkontroll, sier Jon Berge i forsikringsselskapet If.